ugrás a tartalomra

Diákszínjátszóink a nagyszínpadon!

2023. november 3.
Nagysikerrel fut a Weöres Sándor Színházban az Óz, a csodák csodája musical, amelyben a JátsszMa diákstúdió 11 növendéke kapott szerepet.
A harmadik éve tartó színjátszó képzésünk eredményeként olyan szintre fejlődtek a középiskolás korú diákstúdiósaink, hogy lehetőséget kaphattak az Óz, a csodák csodája nagyszínpadi produkcióban.  Nehéz öt hetes próbafolyamat előzte meg a nagyszínpadi debütálást, hiszen az egész napos próbák után az iskolai tananyagot is teljesíteniük kellett, másrészt ebben a zenés-táncos előadásban, musical-ben a mozgás és az ének is óriási kihívást jelentett!

Halasi Dániel rendező és alkotói csapata olyan nyugodt és biztonságos közeget teremtett, amelyben lépésről lépésre tudtak fejlődni színjátszóink. Kezdetben Ostyola Zsuzsanna, a rendező munkatársa vette szárnyai alá a diákokat, aztán Falusi Anikó, zenei vezető rengeteget csiszolt az énektudásukon, és a nagyszabású koreográfiák Hojsza Henrietta, koreográfus kitartó munkáját dicsérik.
Mindvégig ott volt a gyerekek mögött a diákstúdió vezetője, Németh Gyöngyi, aki külön is foglalkozott a stúdiósokkal, hogy az alkotóktól elvárt és tanult színpadi jelenlét összeérjen. 
 

Óz, a csodák csodája csoportképek / Mészáros Zsolt

 
A stúdiósok játsszák az Óz, a csodák csodája előadásban a mumpicokat, a nyugorokat és a szárnyas majmokat, és többük meg is szólal kisebb szerepekben az előadásban. Név szerint: Bedőcs Fruzsina, Bertalan Maja, Binó Luca, Csorba Bence, Garas Szimonetta, Petőházi Bálint, Simon Ábel, Szabó Blanka, Teket Dóra, Toldi Viktória, Varga Tamás

A bemutató után az alkotói csapat oklevéllel jutalmazta a diákok befektetett munkáját és teljesítményét! 
Stúdiósaink is megosztották velünk véleményüket a próbafolyamatról és az előadásról: 

"Mikor először próbára mentem fogalmam sem volt mire számítsak. De most már teljes értékű Mumpicként mondhatom, hogy az eredmény felülmúlta minden elképzelésemet. (És a nézőkét is!😀)”

“A próbafolyamat elején, amikor először kézhez kaptuk a kék labdákat, elképzelésem sem volt, hogy mi lesz ennek a vége. Ma már büszke Mumpicként mutatom meg estéről estére Dorothynak a sárgatéglás utat.”

"Csinn bumm szól, a szív dobban! Az enyém is, akárhányszor végre játszani jöhetek."

“Ebben az előadásban szerepelni éppen olyan számomra, mint Dorothynak ellátogatni Óz birodalmába; hatalmas kihívásokkal néztem szembe, legyőztem a félemeimet és rengeteg élménnyel gazdagodtam.”

“A próbafolyamat nagyon kimerítő volt, de minden percét élveztem, és az előadások után hallani, hogy az embereknek mennyire tetszett, mindig mosolyt csal az arcomra!”

“Számomra ez egy újabb kihívás volt, aminek a leküzdésével többnek érzem saját magamat.”

“A próbák nagyon jó hangulattal teltek és éreztem, hogy jó közösségben vagyok. Nagyon jó érzés az igazi, nagy színházcsinálókkal együtt dolgozni.”

“Mindegy, hogy mennyire voltunk fáradtak, néha milyen nehéz volt végigcsinálni egy-egy próbát, mennyi áldozatot kellett hozni. Egy fantasztikus csapat részesei lettünk, és minden fáradozást megért, amikor a színpadon együtt nevethetünk, táncolhatunk, létezhetünk. Mindenkinek nagyon hálásak vagyunk.”

A felkészülés időszakától kezdve, egészen az előadásokig, igazán tanulságos tapasztalás a számomra. A jelen pillanat varázsa, mely átjárja a színpadot, s összeköt a közönséggel.. úgy hiszem, ekkor születik az igazi csoda.”

L. Frank Baum—Harold Arlen—E. Y. Harburg: Óz, a csodák csodája

Óz, a csodák csodája plakát fotó: Bonyhádi Károly

-musical két részben-
Fordította: Békés Pál

Egy álmos kansasi délutánon Dorothyt és Totót a forgószél Óz, a nagy varázsló birodalmába repíti, ahol a mumpicok hősként ünneplik a gonosz Keleti Boszorkány váratlan és egészen véletlen elpusztítása miatt. Jutalmul nem a hazavezető térképet, hanem egy piros cipőt kap Dorothy, amellyel el kell jutnia Ózhoz Smaragdvárosba. Toto mellett társa lesz a Madárijesztő, aki okos szeretne lenni, a Bádogember, aki igazi szívre vágyik és az Oroszlán, aki gyávaságát bátorságra cserélné. Dorothy csak haza szeretne jutni, ahonnan annyira elvágyódott. A kívánságoknak azonban ára van: Óz a gonosz Nyugati boszorkány seprűjét kéri cserébe. Hogyan kerekedik felül a bátorság a félelmen, az ész a zsarnokságon és a szeretet a sötétségen?
Kultikus történet a legkisebbekben lakozó erőről, a barátságról és a világ megváltoztatásáról a lehető legegyszerűbb, de nagyszerűbb megoldásokkal... A szivárvány nincs mindig olyan messze és néha egy mozdulat is elég a hazajutáshoz, ha tudjuk, kikhez megyünk vissza.

Rendező: Halasi Dániel

Szereplők: Mari Dorottya Domokos Zsolt Balogh János Antal D. Csaba Orosz Róbert Szerémi Zoltán Németh Judit Nagy Cili Gyulai-Zékány István Sipos László Márk Hajdu Péter István Bedőcs Fruzsina, Bertalan Maja, Binó Luca, Csorba Bence, Garas Szimonetta, Petőházi Bálint, Simon Ábel, Szabó Blanka, Teket Dóra, Toldi Viktória, Varga Tamás Bencsics Katalin, Biczó Karina, Bolbos Laura, Horváth Nóra, Katavics Enikő, Kiss Kíra, Kővári Dorottya, Nagy Laura, Szalai Kamilla (az ELTE SEK Zenepedagógiai Tanszék hallgatói), Balogh János, Antal D. Csaba, Domokos Zsolt, Hajdu Péter István, Sipos László Márk

Bemutató: 2023. szeptember 29., péntek, Stúdiószínpad
A KÉPEK FELHASZNÁLÁSA ENGEDÉLYHEZ KÖTÖTT! Az előadás a Tams-Witmark LLC. nevében a Concord Theatricals Ltd. (www.concordtheatricals.co.uk) engedélyével kerül bemutatásra. 
AZ ELŐADÁSRÓL VIDEÓ- VAGY HANGFELVÉTELT KÉSZÍTENI, AZ ELŐADÁST BÁRMILYEN MÓDON KÖZVETÍTENI (STREAMINGELNI) SZIGORÚAN TILOS ÉS A SZERZŐI JOGI TÖRVÉNY MEGSÉRTÉSE!