ugrás a tartalomra

Weöres Sándor-díjjal tüntette ki Szombathely városa Kelemen Zoltánt

2023. november 11.
Szombathely kulturális életében végzett kimagasló munkája elismeréseként Weöres Sándor díjat kapott a 2023-as Szent Márton Gálán Kelemen Zoltán színészünk.

„Weöres Sándor-díj” adományozható annak a művészeti tevékenységet folytató személynek, csoportnak vagy alkotó közösségnek, aki vagy amely Szombathely város művészeti életében végzett kiemelkedő munkájával környezetében megbecsülést szerzett vagy Szombathely város hírnevét gyarapítja.

A 2023-as Szent Márton Gálán Kelemen Zoltán vehette át a Weöres Sándor-díjat.  A Weöres Sándor Színház művésze a díjátadót követően így fogalmazta meg gondolatait: 

 - Szombathely a szülővárosom, ifjúkorom helyszíne, kötődésem a városhoz eltéphetetlen. Fiatal felnőtt koromtól 16 éven át nem éltem itt, de akkor is ezerszállal kapcsolódtam Szombathelyhez a családom és a barátok által, a karnevál és egyéb fellépések okán, és szerepet vállaltam a Kamara Savariában, a színház „előhangjában” is. Jordán Tamás hívására a Weöres Sándor Színház tagjává válni megtiszteltetés volt, de a döntésnél a legfőbb szempontom maga a város volt.

Úgy érzem az, hogy Weöres Sándor díjjal tisztelt meg a város, nemcsak annak szól, hogy a szombathelyi színház színésze vagyok alapítás óta, hanem annak a tudatos szerepvállalásnak is, amit, mint szombathelyi polgár, -akiben él a civil kurázsi-, a szombathelyi kultúrához és közélethez igyekeztem hozzátenni. Ezt a szélesebb körű tevékenységet díjazhatták talán, mert mindig a saját értékrendem mentén egy adott ügyért és sosem valami ellenében törekedtem -tisztességgel, a saját minőségi elvárásaim mentén- dolgozni.

Köszönöm mindenkinek, aki bízott bennem és hisz bennem a jövőben is!


Dr. Nemény András polgármester és Horváth Soma alpolgármester adta át a díjat Kelemen Zoltánnak. Majd Varga Richárd, költő, tanár, dalszerző, Kelemen Zoltánnak több közös produkcióban alkotótársa verses zenés összeállítással  köszöntötte színészünket. 





 Kelemen Zoltán laudációja: 

Kelemen Zoltán színművész a Weöres Sándor Színház alapító tagja.  Bárhová is hívta teátrumi munkája, sok eltéphetetlen szál kötötte szülővárosához, Szombathelyhez.

1993 és 2001 között a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház tagja, itt végezte el a színészképzést.

2001 és 2008 között a Győri Nemzeti Színházban játszott. 2004-ben megalapítója és művészeti vezetője a győri Széchenyi István Egyetem színkörének.

2001-től 2013-ig Savaria Történelmi Karnevál egyik helyszínén, a Romkertben álmodja meg a Rabszolgavásár produkciót. Karneváli társulatát szombathelyi lokálpatriótákból szervezi.

2007-ben hajdani iskolatársa, régi barátja, Dömötör Tamás rendező hívja „színházcsinálásra” Szombathelyre, a HEMO-ban működő Kamara Savariába. A Hazug című előadást Jordán Tamás is megnézi és Kelemen Zoltánt invitálja egy új színház alapítására.

2008-tól a Weöres Sándor Színházban színészként több, mint 50 izgalmas szerep megformálója, 3 önálló est szereplője. Rendezőként öt előadás színpadra alkalmazására kap felkérést. Városunk lakói máig emlékként őrzik a belváros helyszínein játszódó rendezését, a Márczius című dramatikus ünnepi műsorát.

Színpadi szerepeit megidézve olyan jelentős alakításokkal bizonyította tehetségét több műfajban, mint Dés- Geszti- Békés A dzsungel könyve Sir Kánja; Shakespeare Hamletjében Rosencrantz és Laertes; Csehov Sirályában Medvegyenko; Miller A salemi boszorkányokjának Thomas Putmanje, Presser – Sztevanovity – Horváth A padlás Témüllere, Schimmelpfennig Az arab éjszakájának Karpatija, vagy Khalid az Ádám almáiból, Korláthy a Cudar világ című előadásból. De idézzük meg a legutóbbi karneválszínházi Asszonyfarsang Kukik elvtársát is, vagy Légrádi Gergely legújabb darabjának újságíróját.

Szerepformálásait rendkívül alapos fölkészülés jellemzi, melynek során elsősorban a karakterek belső igazságát próbálja megfejteni. Ezért szívesen tanulmányozza a szakirodalmat a figurák indítékainak megértéséhez, a rendezők készséges partnere a darabok szituációinak elmélyült elemzésében, s teljes azonosulással igyekszik az életre keltendő személyek legapróbb rezdüléseit és legszenvedélyesebb kitöréseit is megteremteni. Szombathely Megyei Jogú Város ünnepi rendezvényeinek szereplője, hobbija Szombathely történelmének, helytörténeti rejtett kincseinek felkutatása, melyből 2022-ben sikeres sorozatot készített Rózsa Péter szerkesztő-műsorvezetővel a Klubrádió-ban. Két könyvben, a Korkórkörtérkép és a Középkorom című kötetekben rendezte össze verseit, novelláit és dalszövegeit.