ugrás a tartalomra

Bajomi Nagy György nekrológja - Jordán Tamás írása

2023. december 13.
Végső nyugalomra helyezték szülővárosában, Szentesen egykori kiváló színészünket Bajomi Nagy Györgyöt. Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház alapító igazgatója írt nekrológót.

Drága Gyuri!

1991 őszén találkoztunk először. Végzős növendék voltál a Színművészeti Főiskolán és osztályfőnököd, Huszti Péter megkért bennünket Lázár Katival, hogy rendezzünk nektek egy vizsgaelőadást. A Black comedyt választottuk. A munka és az eredmény is nagyon jó volt, de úgy éreztem, hogy kicsit linkóci vagy. Akkor még nem tudtam, hogy ez a lazaság amit évtizedekkel később már nagyra értékeltem benned, nem árt a színészi pályán és, hogy a könnyedség, a derű, és az a pajkos irónia ami a Te sajátod volt, mennyire hasznos!

Eltelt néhány év és Pécsett hozott össze minket a sors. Két év Nyíregyháza után oda szerződtél, én meg három ízben is vendég voltam a Pécsi Nemzeti Színházban. A számomra ismeretlen társulatban Te voltál az „idegenvezetőm”. Kérdeztem a véleményedet az ottani színésznőkről. Mindegyikre azt mondtad, hogy nagyon helyes, kivételesen tehetséges, csak lopja a szemceruzákat. A férfiakat pedig egytől-egyig úgy jellemezted, hogy fantasztikus színészek, de vigyázni kell velük, mert őrültek. És hogy nekik erről orvosi papírjuk is van. Ezek után a társulat havonta megszavazta a hónap őrültjét. A szerencsés kiválasztottnak kötelező volt egy hónapon keresztül bohóc sapkát hordani. Én oda voltam érted, a színházban pont ilyen kohéziót teremtő színészekre van szükség.

2004-től szabadúszó voltál, számos sorozatban láttunk, játszottál a Dömötör Tamás vezette Kamara Savariában, többször voltál vendég az általam vezetett Nemzeti Színházban is. Majd 2009-ben igazi otthonra leltél a szombathelyi Weöres Sándor Színházban. Itt teljesedett ki a színészeted. Színházunk egyik meghatározó vezető színésze lettél, számos nagyszerű alakítással. Amikor Czukor Balázs rádosztotta a Hamlet szerepét, sokunknak tátva maradt a szája. De mindannyiunkat meggyőztél! A Te Hamleted ugyan rendhagyó volt, de minden szempontból tökéletes! Hamlet remekül érezte magát a Te bőrödben. De ugyan ez elmondható a te Asztrov doktorodról a Ványa bácsiban, és Vitéz Mihályról is.

E nagyszerű alakítások után, természetesen felfigyelt Rád a szakma is. Jöttek az elismerések, a díjak. Szombathelyen a Holdbeli csónakos díj, a Thália Színházban különdíj a Hülyéjéért, a Városmajorban a legjobb férfi főszereplő díja a Vitéz Mihályért, Gábor Miklós díj a Hamletért,

2018-ban a Jászai Mari díj.

Magától értetődő volt, hogy a Te utadnak is Pesten kell folytatódnia. 2020-ban Mácsai Pál hívott az Örkény Színházba, és én boldogan engedtelek el, mert tudtam, hogy egy igazgatónak azt kell szem előtt tartania, ami a színészének jó!

És akkor beütött a betegség, amely megállított az utadon.

Egy hete összejöttünk vagy húszan, volt szombathelyi színészek, hogy Rád emlékezzünk. Ez a találkozás világossá tette számunkra, hogy mennyire fontos vagy nekünk. Néha könnybe lábadt a szemünk, de ahogy felidéztünk Téged, a Veled kapcsolatos sztorikat, jókedvre derültünk.

Akkor arra gondoltam és most ki is mondom, hogy mi minden elismerést megadnánk Neked! Ezeket bizonyára meg is kaptad volna, ha a Sors engedi …

Drága Gyuri eltávoztál, de velünk maradsz!

Nyugodj békében.