ugrás a tartalomra

Megtartottuk a Gyévuska olvasópróbáját

2024. január 10.
Nagy Péter István állítja színpadra a zenedrámát. Bemutató: 2024. február 23., Nagyszínpad.

A Gyévuskát a Nemzeti Színház Stúdiójában 2003-ban mutatták be, a Pintér Béla és Társulata egyetlen házon kívüli előadásaként. A Nemzeti Színház igazgatója ekkor színházalapítónk, Jordán Tamás volt.  Az előadás Európa-szerte vendégszerepelt: megfordult Helsinkiben, Szabadkán, Lipcsében, Berlinben, 2009-ben Rijekában a International Small Scene Festival-on a legjobb jelmez, a legjobb díszlet, a legjobb zene kategóriák díjazottjaként, valamint az új színházi formanyelv létrehozásáért különdíjat is kapott.  Zenéjét  Darvas Benedek szerezte, szövegét Pintér Béla írta.

Gyévuska jelenleg második virágkorát éli, újra műsorra tűzte a Pintér Béla és Társulata, de Sepsiszentgyörgyön, valamint Miskolcon is játsszák, Szombathelyen a Weöres Sándor Színház február 23-án mutatja be a Nagyszínpadon, Nagy Péter István rendezésében.

Gyévuska - olvasópróba / Mészáros Zsolt


A korrepetícióval már elkezdődtek a Gyévuska zenei próbái, az olvasópróbát február 10-én tartottuk. Szabó Tibor igazgató (Felkay ezredes) köszöntötte az alkotókat és a társulatot, kiemelve, hogy Nagy Péter Istvánnak ez lesz a harmadik rendezése -a Candide és Az insihmore-i hadnagy után- színházunkban.

  – Minden tragikuma mellett ebben az előadásban rendkívül sok humor van, így remélem, hogy a próbaidőszakra a játékkedv, az energia és lendület lesz jellemző – kezdte az olvasópróbát Nagy Péter István. A darab  úgy dolgozta fel a doni katasztrófát, hogy nem veszett el a patetikus szólamokban, nem a tagadást és az elhallgatást választotta eszközéül, hanem a felelősségvállalást és a szembenézést, mindezt úgy, hogy erőteljesen az emberi történetekre helyezi a fókuszt.

 

Darvas Benedek- Pintér Béla: Gyévuska

Gyévuska plakát  fotó: Bonyhádi Károly, Mészáros Zsolt

-zenedráma-

1942. április 21-én kiadják a parancsot a Nyolcadik Kinizsi Pál kerékpáros lövészezred katonáinak: másnap csatlakoznak a Don-kanyarba vezényelt hetedik könnyűhadosztályhoz. Az utolsó estéjükön a tiszteknek és honvédoknak azonban az ezredes feleségének avantgárd műsorán kell részt venniük. Kartotékok és táskák, fecskendők és pezsgőspoharak keresztezik egymás útját a Gizella-bálon, miközben mindenki erőltetett optimizmussal és kedélyes szorongással sodródik a doni tragédia elkerülhetetlen végkifejlete felé, ahol már azelőtt eldöntötték sorsukat, mielőtt megszólalhattak volna. Aki túléli, se képes továbblépni, és aki meghalt, se tűnt el örökre. Hogyan képes mégis ez a dráma a magyar történelem egyik legsötétebb eseményét megőrizni ezen a roncsolt kópián, ezekkel a roncsolt sorsokkal? Megrendítő és komikus tartományba vezényel minket Pintér Béla zenedrámája, ahol a személyes sorsokra nagyítás, az önvád haláltánca, valamint a Puccinibe oltott korabeli slágerek és az újraírt katonadalok humora segítenek nekünk, hogy belenézzünk a történelmi emlékezet kútjába.    

Az előadást 14 éven felüli nézőinknek ajánljuk! 

Rendező: Nagy Péter István

Szereplők: Szabó Tibor Domokos Zsolt Nagy-Bakonyi Boglárka Némedi Árpád Gyulai-Zékány István Hajdu Péter István Szerémi Zoltán Németh Judit Mari Dorottya Herman Flóra Nagy Cili

Bemutató: 2024. február 23., péntek, Színházterem
Az előadásban elhangzó betétdalok szerzői: Erdélyi Mihály, Fényes Szabolcs, Füredi (Huzly) Imre, Harmath Imre, Kovách Kálmán, Mihály István, Pártos Jenő, Polgár Tibor, Sándor Jenő. A dalok felhasználását az UMPA ügynökség engedélyezte.

">">