ugrás a tartalomra

A jelige: Katonatörténetek

2024. január 12.
A Gyévuska előadás bemutatójához kapcsolódóan várjuk nézőinktől a második világháborúhoz kapcsolódó családi történeteket, fényképeket  ereklyéket. 

Január 12. a doni katasztrófa áldozatainak emléknapja. A második világháború tragikus eseményei generációról generációra öröklődnek, elbeszélésük legalább olyan fontossággal bír, mint megőrzésük. Legújabb bemutatónk, Pintér Béla Gyévuska című darabja szorosan kapcsolódik a doni katasztrófához, a második magyar hadsereg egyik alakulatának személyes konfliktusait, vívódásait beszéli el zenés színházi formában.

Szeretnénk, ha a közönségünk is megszólítva érezné magát, ezért várjuk azokat a családi történeteket, fényképeket, ereklyéket, amelyeket nézőink őriznek a második világháborúról. Leírt történeteket, archív fotókat, megőrzött emlékeket egyaránt örömmel fogadunk, hogy a beérkezett anyagokból a színházban megtekinthető installációt készíthessünk.

A történeteket elsősorban e-mailben várjuk a wssz@wssz.hu e-mail címre, vagy levélben a 9700, Szombathely Akacs Mihály utca 7. címre „Katonatörténetek” jeligére. 

Beküldési határidő: 2024.02.15.


Darvas Benedek- Pintér Béla: Gyévuska

Gyévuska plakát  fotó: Bonyhádi Károly, Mészáros Zsolt

-zenedráma-

1942. április 21-én kiadják a parancsot a Nyolcadik Kinizsi Pál kerékpáros lövészezred katonáinak: másnap csatlakoznak a Don-kanyarba vezényelt hetedik könnyűhadosztályhoz. Az utolsó estéjükön a tiszteknek és honvédoknak azonban az ezredes feleségének avantgárd műsorán kell részt venniük. Kartotékok és táskák, fecskendők és pezsgőspoharak keresztezik egymás útját a Gizella-bálon, miközben mindenki erőltetett optimizmussal és kedélyes szorongással sodródik a doni tragédia elkerülhetetlen végkifejlete felé, ahol már azelőtt eldöntötték sorsukat, mielőtt megszólalhattak volna. Aki túléli, se képes továbblépni, és aki meghalt, se tűnt el örökre. Hogyan képes mégis ez a dráma a magyar történelem egyik legsötétebb eseményét megőrizni ezen a roncsolt kópián, ezekkel a roncsolt sorsokkal? Megrendítő és komikus tartományba vezényel minket Pintér Béla zenedrámája, ahol a személyes sorsokra nagyítás, az önvád haláltánca, valamint a Puccinibe oltott korabeli slágerek és az újraírt katonadalok humora segítenek nekünk, hogy belenézzünk a történelmi emlékezet kútjába.    

Az előadást 14 éven felüli nézőinknek ajánljuk! 

Rendező: Nagy Péter István

Szereplők: Szabó Tibor Domokos Zsolt Nagy-Bakonyi Boglárka Némedi Árpád Gyulai-Zékány István Hajdu Péter István Szerémi Zoltán Németh Judit Mari Dorottya Herman Flóra Nagy Cili

Bemutató: 2024. február 23., péntek, Színházterem
Az előadásban elhangzó betétdalok szerzői: Erdélyi Mihály, Fényes Szabolcs, Füredi (Huzly) Imre, Harmath Imre, Kovách Kálmán, Mihály István, Pártos Jenő, Polgár Tibor, Sándor Jenő. A dalok felhasználását az UMPA ügynökség engedélyezte.