ugrás a tartalomra

15 éves a 9700

2024. január 16.
A jubileum alkalmából egy napig online elérhető a színházalapító előadás.

Tizenöt évvel ezelőtt, 2009. január 16-án mutatta be a Weöres Sándor Színház a 9700-at, a szombathelyi színház első előadását.  A szórakoztató, zenés darabot Szombathely történetéből, a színészek saját szövegeiből - Dömötör Tamás rendező hathatós segítségével -, Egressy Zoltán írta.

A jubileum alkalmából 24 órán keresztül elérhetővé tesszük a színház YouTube csatornáján a színházalapító előadást: 2024.01.16. 9.00- 2024.01.17. 9.00 között.


A színházba érkező nézőink pedig az aulába kihelyezett- ingyenesen elvihető-, az  előadásból készült  9700 című képregényből nosztalgiázhatnak. 



Képregény / Gomba




9700


Szenzáció! Szombathelyen egy zseniális idős tudós feltalálta az időgépet! Találmányát nem a NASA-hoz, vagy a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz viszi, nem akar Nobel-díjat érte, egyszerűen csak a város érdekében szeretné hasznosítani valahogy.
Minthogy Vas megye székhelyén emberemlékezet óta színházat akar mindenki, ám ehhez a pénz többnyire hiányozni szokott, természetes, hogy ebben a helyzetben a Szombathelyért Szeretnék Tenni Valamit egyesület lokálpatrióta elnöke úgy dönt: a SZOSZETEVA vezetői az időpép segítségével visszamennek a város egykori fontos eseményeinek helyszíneire, megkeresik a valaha élt fontos, gazdag embereket, és vagyont gyűjtenek tőlük, hogy visszaérkezésük után bejelenthessék: minden készen áll a színház felépítéséhez.
Minthogy a bizottság ideológiai és politikai okokból több részre szakadt, már azt sem könnyű eldönteni, ki legyen az első megkeresendő személy. Széchenyi István, a legnagyobb magyar, aki a városban érettségizett? Sobri Jóska, aki a legenda szerint Szombathelyen vált betyárrá? IV. Károly, aki innen szeretett volna visszatérni a magyar trónra? A középkor egyházi hatalmasságai? Honfoglaló elődeink? Vagy maga Claudius császár?
Ha sikerül a küldetés, nyilván sztárokra is szükség lesz, érdemes lenne szerződtetni a város szülöttét, a híres színésznőt, Márkus Emíliát is, hátha szívesen csatlakozna a 2009-es társulathoz.
Kérdés persze, a megkeresettek úgy reagálnak-e, ahogy az időutazók szeretnék. További problémákat okozhat, hogy az időgép szovjet alkatrészekből áll, nem működik mindig tökéletesen. Hőseink pedig esendő emberek, időnként hibáznak, rossz dátumot nyomnak be úticélként. Elég egy remegő ujj, egy téves 0-nyomás, és máris ezer évvel későbbre lövik be magukat az utazók. Akik egyébként saját kulturális műsorral is készülnek, dalokkal, operett-betéttel, táncműsorral, azt tervezik, hogy azzal elkápráztatják majd az ősöket...



Szereplők

Vas Gyula (elnök, valamint több múltbéli személy) Szabó Tibor

Ibolya (a titkárnője, valamint több múltbéli személy) Péter Kata

Sárvári Emília Kiss Mari

Csepreghy-Nagy Vilmos (SZOmbathelyért) Trokán Péter

Toronyi Lajos (SZEretnék) Szerémi Zoltán

Rumi Mária (TEnni VAlamit) Vlahovics Edit

Vépmegyeri Géza (Városvédő Bizottság) Szabados Mihály

Szabó M. Bertalan (tagjai, időutazók) Endrődy Krisztián

Natália (fővárosi vendégművésznő, időutazó) Németh Judit

Feri bácsi Jordán Tamás

 

Alkotók

Szerző: Egressy Zoltán, Dömötör Tamás

Zeneszerző: Benkő László

Rendező: Dömötör Tamás

 

További Szereplő:

Bálint Éva

Csonka Szilvia

Czapkó Antal

Czukor Balázs

Horváth Ákos

Kálmánczhelyi Zoltán

Kelemen Zoltán

Orosz Róbert

Vass Szilárd

Balogh János

Borbiró András

Budai Dávid

Csernay István

Farkas Ádám

Kristóf Roland

Lévai Tímea

Nagy Eszter

Németh Gyöngyi

Nyulassy Attila

Papp-Ionescu Dóra

Poppre Ádám

Pusztai Fanni

Schmidt Róbert

Senkovics Petra

Simits Zsuzsa

Szabó Róbert Endre

Szalay Katinka

Unger Tünde

 

Díszlettervező: Mészáros Tibor

Jelmeztervező: Kárpáti Enikő

Zenész: Bognár Róbert, Hotzi Ferenc Juhász Tibor Kovács Attila, Máriás Zsolt, Takács Dániel, Vörös Emil

Koreográfus: Bodor Johanna

Mozgás: Gyöngyösi Tamás

Dramaturg: Duró Győző

Zenei Vezető: Takács Dániel

Korrepetitor: Falusi Anikó

Koreográfus-Asszisztens: Németh Gyöngyi

Ügyelő: Németh Éva

Rendező Munkatársa: Mátis Inez, M. Kapornaki Rita