ugrás a tartalomra

Ádámok és Évák ünnepe 2024-ben

2024. január 23.
A magyar kultúra napján átadtuk a világot jelentő deszkát az ifjúságnak. Az Ádámok és Évák ünnepén 83 szombathelyi középiskolás 7 csoportban mutatott be egy-egy Shakespeare feldolgozást a Nagyszínpadon.

Immár hagyományosan a magyar kultúra napján rendeztük meg a középiskolásoknak szóló színházi játékot, az Ádámok és Évák ünnepét. Idén a Shakespeare kalamajkák címet kapta a rendezvény, William Shakespeare egy-egy művét álmodták színpadra a jelentkező középiskolások. A program célja az, hogy az ifjúság közelebb kerüljön a dráma, az irodalom és s színházművészet világához.

Összesen 83 szombathelyi diák, 7 csoportban mutatta be tudását a Weöres Sándor Színház Nagyszínpadán.

Ádámok és Évák ünnepe 2024. / Mészáros Zsolt

A JátsszMa Diákstúdió a Rómeó és Júlia musicalből adott elő három koreografált dalt. A Veronában a szólót Orosz Márton, a Hahaha című dalban Stifter Anett, Nagy Gergely és Simon Ábel énekelte. A fináléban a Szívből szeretni Fliszár Kíra (Művészeti Gimnázium) Nagy Gergely (JátsszMa Diákstúdió) szólójával hangzott el. Felkészítő: Németh Gyöngyi, Falusi Anikó, Ostyola Zsuzsanna.

A Savaria Technikum az erre az alkalomra alakult "Savaria Shakespeare Társulattal lépett fel A makrancos hölgy átiratát podcastben adták elő. Felkészítő: Horváthné Németh Rita. A Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium tavaly már szerepelt az Ádámok és Évák ünnepén, akkor olyan jól sikerült a próbaidőszak és a fellépés, hogy Varieté néven színjátszócsoportot alakítottak. Ezúttal egy újszerű Hamlet feldolgozással álltak színpadra, amelyet Horváth-Pintér Viktória rendezett, segítői Tóthné László Mónika és Varga Mária voltak.


Ádámok és Évák ünnepe 2024. / Mészáros Zsolt

A Művészeti Szakgimnázium és Technikum diákjai is visszatérő szereplők a középiskolásoknak szóló játékunkban. A Kákémegtesző Tertor nevet viselő csoportjuk egy Hamlet feldolgozást állított színpadra, Ophélia szemszögéből. Zugor Krisztina fogta össze az előadást. Mentor: Németh Gabriella. A Nagy Lajos Gimnázium különleges produkciójában kilenc Shakespeare hősnő állt színpadra, a közös bennük az édesapjukkal való viszonyuk volt. Az Így jártunk apáinkkal címet viselő jelenetet Németh Andrea írta és rendezte.

Ádámok és Évák ünnepe 2024. / Mészáros Zsolt

A jó hangulatú rendezvényt Kelemen Zoltán színész értékelte és Szabó Tibor igazgatóval közösen adták át a résztvevőknek a színház ajándékait. Az oklevek mellett minden közreműködőt vendégül látunk következő bemutatunk, a Gyévuska nyilvános főpróbáján. Az est főszervezője Németh Gyöngyi, moderátora Horváth Nóra volt.