ugrás a tartalomra

A másik oldal

2024. február 2.
A Kutyabaj című előadásunk után a Vas Vármegyei SZC Savaria Technikum és Kollégium 10. évfolyamos rendészeti és közszolgálati technikus diákjai beszélgettek a fiatalkorúak börtönében játszódó színdarabunk szereplőivel.

Bándli Tibor rendőr alezredes, óraadó tanár kezdeményezésére kísérték el rendészeti osztályaikat Csekéné Vincze Edit és Németh Nikoletta osztályfőnökök, színházunkba. A többek között pszichológiát, szociológiát és kriminológiát tanító szakember választása azért esett erre az előadásra, mert elmondása szerint rendkívül életszerűen jeleníti meg a fiatalkor küzdelmeit, a mintakövetés, a valahová tartozni akarás, a szeretet-és figyeleméhség, valamint az elismerésre vágyás érzelmi hullámvasút-utazását, illetve a börtönélet, a bezártság világát és annak dinamikáját.

Kutyabaj egy kortárs darab, Samuel Bailey angol drámaírót gyerekkori barátai sorsa inspirálta a történetben, amelyben Cain (Hajdu Péter István), Riyad (Kuttner Bálint) és Jonjo (László Gáspár) az iskolapad helyett egy cellában ülnek. A fiatalkorúak börtönében töltik napjaikat, gumicukrot cserélgetnek, cipőkről dumálnak és közben készülnek az apaságra. Az előadás negyedik szereplője Grace (Csonka Szilvia), akinek a feladata, hogy felkészítse őket az apaság mellett arra, hogy a kezükbe vegyék a jövőjüket. Fel tudnak elég gyorsan nőni ahhoz, hogy kitörhessenek a rendszerből? Letöltendő helyett le tudnak érettségizni? Mi lesz velük, ha egyszer csak kinyílik a világ?

Az előadás utáni beszélgetésen is a legfontosabb kérdés talán az volt, hogy visszafordítható-e, megváltoztatható-e annak a sorsa, aki fiatalon börtönbe kerül? Milyen a szociális rendszer itt Magyarországon, miként kezeli az elítélteket? A társadalomba való visszailleszkedés működik-e? Fontos kérdésként az is felmerült, hogy miként jut oda valaki, hogy bűncselekményt kövessen el?! Például az előadásban elhangzik, hogy Cain édesapja is börtönben volt egész kiskorától, kvázi náluk ez a családi minta.

Rendészetis diákok a Kutyabaj utáni beszélgetésen

A diákok sokat kérdezték az alkotókat a színészi munkáról, így Hajdu Péter István elárulta, hogy a folyton pörgő, kitetovált Cain, bár nagyon messze áll az alapvetően nyugodt személyiségétől, mégis valahol benne van, hiszen elő tudja hívni és tud vele azonosulni. László Gáspár beszédtanárhoz járt, hogy a Jonjo karakterére jellemző dadogást elsajátítsa. A Riad szerepét alakító Kuttner Bálint mesélt a verekedős jelentekről, amin a próbaidőszak alatt sokat dolgoztak, hogy hiteles legyen, ugyanakkor ne okozzon sérülést. Grace, a tanár kellően távolságtartó magatartása mögött Csonka Szilvia szerint az a fajta segítőkre jellemző viselkedés van, hogy bár szeretné megölelni egy adott pillanatban a diákját, nem teheti a szabályok miatt sem, és azért sem, mert kiszámíthatatlan személyiség.

Az előadást Horváth János Antal fordította és rendezte, őt a rendezőasszisztens Ostyola Zsuzsanna képviselte a beszélgetésen, de a stábból jelen volt Léránt Enikó súgó és Pados Bernát ügyelő is. 

 A fontos témákat körüljáró, ugyanakkor jó hangulatú előadás utáni beszélgetés egy közös fotó készítésével zárult. 


Samuel Bailey: Kutyabaj

Kutyabaj fotó: Bonyhádi Károly

-színmű-
Fordította: Horváth János Antal

Cain, Riyad és Jonjo az iskolapad helyett egy cellában ülnek. A fiatalkorúak börtönében töltik napjaikat, gumicukrot cserélgetnek, cipőkről dumálnak és közben készülnek az apaságra. Fiúk, akik maguk is gyerekek még, de már nem csak a saját életükért, hanem a gyermekükért is felelnek. Grace feladata, hogy felkészítse őket az apaság mellett arra, hogy a kezükbe vegyék a jövőjüket. Fel tudnak elég gyorsan nőni ahhoz, hogy kitörhessenek a rendszerből? Letöltendő helyett le tudnak érettségizni? Mi lesz velük, ha egyszer csak kinyílik a világ? Samuel Bailey díjnyertes darabja egy szívbemarkoló történet rengeteg humorral azokról a fiatalokról, akiket a társadalom hiába zár ki magából, egy új élet lehetőségével térhetnek vissza.

Az előadást 14 éven felülieknek ajánljuk!

Rendező: Horváth János Antal

Szereplők: László Gáspár m.v. Hajdu Péter István Kuttner Bálint m.v. Csonka Szilvia

A Weöres Sándor Színház és a Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület közös produkciója. A színdarab Magyarországon a Theatrum Mundi Színházi és Irodalmi Ügynökség közötti különleges megállapodás révén kerül színre.