ugrás a tartalomra

Katonatörténetek

2024. február 10.
Legújabb bemutatónk, a Gyévuska témájához kapcsolódóan nézőink és színészeink második világháborús családi emlékeit, történeteit tesszük közzé. (folyamatosan frissítve)
“Szeretettel gondolok rátok valahol Oroszországból. Ezt tartsátok emléknek, oroszországi nyírfahéj. Írjatok sok újságot, sokszor csókollak benneteket pünkösd vasárnap.
Évikém, jó kislány legyél, szervusz. 
1942. május 28."

Szauer Ágoston (tanár, író, költő, amatőr csillagász) anyai nagyapjának, Nagy Dezsőnek fotóját és levelét osztotta meg velünk. Nagy Dezső 1908. január 21-én született a Pápa melletti Vaszar községben (Veszprém megye), tetőfedőként dolgozott. A nyírfakéregre írt leveleket a Don- kanyarból küldte kislányának, Nagy Évának (Szauer Ágoston édesanyjának). Nagy Dezső honvéd az értesítés szerint 1943. január 13-án tűnt el Boldirevka környékén. Pontos nyughelyéről nem találtunk adatokat.

Katonatörténetek - Nagy Dezső / forrás: Szauer Ágoston

Legújabb bemutatónk, Pintér Béla 𝘎𝘺𝘦́𝘷𝘶𝘴𝘬𝘢 című darabja szorosan kapcsolódik a doni katasztrófához, a második magyar hadsereg egyik alakulatának személyes konfliktusait, vívódásait beszéli el zenés színházi formában.

Szeretnénk, ha a közönségünk is megszólítva érezné magát, ezért továbbra is várjuk azokat a családi történeteket, fényképeket, ereklyéket, amelyeket nézőink őriznek a második világháborúról. Leírt történeteket, archív fotókat, megőrzött emlékeket egyaránt örömmel fogadunk, hogy a beérkezett anyagokból a színházban megtekinthető installációt készíthessünk.
A történeteket elsősorban e-mailben várjuk a wssz@wssz.hu e-mail címre, vagy levélben a 9700, Szombathely Akacs Mihály utca 7. címre „Katonatörténetek” jeligére. Beküldési határidő: 2024.02.15.



Darvas Benedek- Pintér Béla: Gyévuska

Gyévuska plakát  fotó: Bonyhádi Károly, Mészáros Zsolt

-zenedráma-

1942. április 21-én kiadják a parancsot a Nyolcadik Kinizsi Pál kerékpáros lövészezred katonáinak: másnap csatlakoznak a Don-kanyarba vezényelt hetedik könnyűhadosztályhoz. Az utolsó estéjükön a tiszteknek és honvédoknak azonban az ezredes feleségének avantgárd műsorán kell részt venniük. Kartotékok és táskák, fecskendők és pezsgőspoharak keresztezik egymás útját a Gizella-bálon, miközben mindenki erőltetett optimizmussal és kedélyes szorongással sodródik a doni tragédia elkerülhetetlen végkifejlete felé, ahol már azelőtt eldöntötték sorsukat, mielőtt megszólalhattak volna. Aki túléli, se képes továbblépni, és aki meghalt, se tűnt el örökre. Hogyan képes mégis ez a dráma a magyar történelem egyik legsötétebb eseményét megőrizni ezen a roncsolt kópián, ezekkel a roncsolt sorsokkal? Megrendítő és komikus tartományba vezényel minket Pintér Béla zenedrámája, ahol a személyes sorsokra nagyítás, az önvád haláltánca, valamint a Puccinibe oltott korabeli slágerek és az újraírt katonadalok humora segítenek nekünk, hogy belenézzünk a történelmi emlékezet kútjába.    

Az előadást 14 éven felüli nézőinknek ajánljuk! 




Rendező: Nagy Péter István

Szereplők: Szabó Tibor Domokos Zsolt Nagy-Bakonyi Boglárka Némedi Árpád Gyulai-Zékány István Hajdu Péter István Szerémi Zoltán Németh Judit Mari Dorottya Herman Flóra Nagy Cili

Bemutató: 2024. február 23., péntek, Színházterem
Az előadásban elhangzó betétdalok szerzői: Erdélyi Mihály, Fényes Szabolcs, Füredi (Huzly) Imre, Harmath Imre, Kovách Kálmán, Mihály István, Pártos Jenő, Polgár Tibor, Sándor Jenő. A dalok felhasználását az UMPA ügynökség engedélyezte.
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.