ugrás a tartalomra

Katonatörténetek

2024. február 10.
Legújabb bemutatónk, a Gyévuska témájához kapcsolódóan nézőink és színészeink második világháborús családi emlékeit, történeteit tesszük közzé. (folyamatosan frissítve)
“Szeretettel gondolok rátok valahol Oroszországból. Ezt tartsátok emléknek, oroszországi nyírfahéj. Írjatok sok újságot, sokszor csókollak benneteket pünkösd vasárnap.
Évikém, jó kislány legyél, szervusz. 
1942. május 28."

Szauer Ágoston (tanár, író, költő, amatőr csillagász) anyai nagyapjának, Nagy Dezsőnek fotóját és levelét osztotta meg velünk. Nagy Dezső 1908. január 21-én született a Pápa melletti Vaszar községben (Veszprém megye), tetőfedőként dolgozott. A nyírfakéregre írt leveleket a Don- kanyarból küldte kislányának, Nagy Évának (Szauer Ágoston édesanyjának). Nagy Dezső honvéd az értesítés szerint 1943. január 13-án tűnt el Boldirevka környékén. Pontos nyughelyéről nem találtunk adatokat.

Katonatörténetek - Nagy Dezső / forrás: Szauer Ágoston

Legújabb bemutatónk, Pintér Béla 𝘎𝘺𝘦́𝘷𝘶𝘴𝘬𝘢 című darabja szorosan kapcsolódik a doni katasztrófához, a második magyar hadsereg egyik alakulatának személyes konfliktusait, vívódásait beszéli el zenés színházi formában.


Katonatörténetek Turbuly család

Turbuly Lilla (költő, író, kritikus) édesapjának, Turbuly Lászlónak a történetét osztotta meg velünk, aki 1944 őszén, tíz éves korában egy hónapot bolyongott a Tiszántúlon, a frontvonalban. Szekerüket két tehénnel forspontba vitték el az oroszok, ő pedig ment velük, hogy a család megélhetését biztosító két tehenet haza vihesse. A hazautat már egyedül tette meg.
“Ennek az esetnek a következményeit (Czakó János bácsi fejbeverte a feleségével erőszakoskodó orosz katonát) az egész falu megszenvedte. Azt állították, hogy mindenki partizán, ezért pedig büntetés jár. A büntetés azonban nagyon szigorúra sikeredett: összeszedtek százvalahány embert Nyírmihálydiból és elhajtották őket Debrecenbe, a Pavilon Kaszárnyába. Akit megtaláltak, azt válogatás nélkül elvitték, a tanítótól a cigányprímásig, így az én nevelőapámat is, aki akkor már ötven éven felül járt. Sokuknak fogattal kellett elmenni a forspontba, hogy élelmet és lőszert vigyenek a frontra. A fogatokhoz pedig egészen öregeket szedtek össze. Én féltettem a teheneinket, ezért megmondtam anyámnak, hogy én hajtom őket. Különben is azt mondták, hogy csak a szomszéd faluig vesznek igénybe minket. Olyan volt ez, mint a málenki robot. A szekerekből egész kis menetoszlop lett, így indultunk csatába a németek ellen. Tízéves voltam ekkor.”
A képen Turbuly László gyerekkori fotója.
Legújabb bemutatónk, Pintér Béla 𝘎𝘺𝘦́𝘷𝘶𝘴𝘬𝘢 című darabja szorosan kapcsolódik a doni katasztrófához, a második magyar hadsereg egyik alakulatának személyes konfliktusait, vívódásait beszéli el zenés színházi formában.
Szeretnénk, ha a közönségünk is megszólítva érezné magát, ezért megosztjuk azokat a családi történeteket, fényképeket, ereklyéket, amelyeket nézőink őriznek a második világháborúról.


Darvas Benedek- Pintér Béla: Gyévuska

Gyévuska plakát  fotó: Bonyhádi Károly, Mészáros Zsolt

-zenedráma-

1942. április 21-én kiadják a parancsot a Nyolcadik Kinizsi Pál kerékpáros lövészezred katonáinak: másnap csatlakoznak a Don-kanyarba vezényelt hetedik könnyűhadosztályhoz. Az utolsó estéjükön a tiszteknek és honvédoknak azonban az ezredes feleségének avantgárd műsorán kell részt venniük. Kartotékok és táskák, fecskendők és pezsgőspoharak keresztezik egymás útját a Gizella-bálon, miközben mindenki erőltetett optimizmussal és kedélyes szorongással sodródik a doni tragédia elkerülhetetlen végkifejlete felé, ahol már azelőtt eldöntötték sorsukat, mielőtt megszólalhattak volna. Aki túléli, se képes továbblépni, és aki meghalt, se tűnt el örökre. Hogyan képes mégis ez a dráma a magyar történelem egyik legsötétebb eseményét megőrizni ezen a roncsolt kópián, ezekkel a roncsolt sorsokkal? Megrendítő és komikus tartományba vezényel minket Pintér Béla zenedrámája, ahol a személyes sorsokra nagyítás, az önvád haláltánca, valamint a Puccinibe oltott korabeli slágerek és az újraírt katonadalok humora segítenek nekünk, hogy belenézzünk a történelmi emlékezet kútjába.    

Az előadást 14 éven felüli nézőinknek ajánljuk! 





Rendező: Nagy Péter István

Szereplők: Szabó Tibor Domokos Zsolt Nagy-Bakonyi Boglárka Némedi Árpád Gyulai-Zékány István Hajdu Péter István Szerémi Zoltán Németh Judit Mari Dorottya Herman Flóra Nagy Cili

Bemutató: 2024. február 23., péntek, Színházterem
Az előadásban elhangzó betétdalok szerzői: Erdélyi Mihály, Fényes Szabolcs, Füredi (Huzly) Imre, Harmath Imre, Kovách Kálmán, Mihály István, Pártos Jenő, Polgár Tibor, Sándor Jenő. A dalok felhasználását az UMPA ügynökség engedélyezte.