ugrás a tartalomra

Hajnali álom - Nyilas Márta kiállítása nyílik színházunkban

2024. február 16.
A Weöres Sándor Színház aulájában - a Gyévuska előadásunk premierje előtt - Nyilas Márta festőművész kiállítása nyílik.

Újabb rangos kiállítás helyszíne lesz a Weöres Sándor Színház galériája. Az aulában - a Gyévuska előadásunk premierje előtt - Nyilas Márta festőművész kiállítása nyílik.  A tárlat a Hajnali álom címet kapta. A kiállítást dr. Bordács Andrea, főiskolai docens, az ELTE SEK BDPK tanszékvezetője nyitja meg.



Nyilas Márta önéletrajza:

Kolozsváron születtem 1967-ben, ahol 1994-ben diplomáztam a Ioan Andreescu Vizuális Művészeti Akadémián. 1995-ben felvételt nyertem a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Művészeti Kar Képzőművészeti Mesteriskola, festő szakára, amely tanulmányokat egy év után követett az ugyanitt elvégzett Doktori képzés. Mindkét tanulmányi időszak Keserü Ilona témavezetésével történt. 1994-től több egyéni kiállításom volt Kolozsváron, Pécsett, Budapesten és Rómában. Mindezek mellet számos csoportos tárlaton is részt vettem Magyarországon és külföldön. Több elismerésben részesültem, például 2002-2004 között Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíjban, valamint 2012-ben a Római Magyar Akadémia által meghirdetett egyik pályázatát volt szerencsém elnyerni.

 Nyilas Márta így vall alkotásairól:

Lírai festményeim intuitívak, amelyekben a választott témákhoz kötődő érzelmi töltés első sorban a színek kompozíciójában érvényesül és jut kifejezésre. Munkáim a valóság részlet gazdagságát egy stilizált, a formák absztrakció felé történő egyszerűsítését vállalják. A töredezettség – és gyakran a töredezett test – a teljesség elvesztésére, a kapcsolatok megszakadására utal, hiszen ezek a formák egyúttal a múló pillanatot is feltárják.

 

Hajnali álom

Nyilas Márta festőművész kiállítása

Megnyitó: 2024.02.23. 18.00, Weöres Sándor Színház, aula

A kiállítást megnyitja: dr. Bordács Andrea, főiskolai docens, az ELTE SEK BDPK tanszékvezetője.

A kiállítás szervezője: Oroszy Csaba, képzőművész

 

A belépés díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várunk!