ugrás a tartalomra

Ritmus és játék - Weöres-versjáték 2024.

2024. április 22.
Közel száz szombathelyi diák lépett színpadra a 2024-es Weöres-versjátékon. Névadónk versei mellett kortárs költők, a többi közt Lackfi János, Szabó T. Anna és a szombathelyi Szauer Ágoston versei is felcsendültek.
Színházunk költészetnapi programja a Weöres-versjáték, melyet második alkalommal rendeztünk meg a Nagyszínpadon. Ezúttal Weöres Sándor versei mellett kortárs költők műveiből is válogattak az általános iskolás csoportok, akik saját elképzelésük alapján állították színpadra verses, zenés, táncos összeállításaikat. 


A Reményik Sándor Evangélikus Általános és Művészeti Iskola Kreatív tánctagozata Szédizés címmel nyitotta a produkciók sorát, két részletben. A színvonalas előadásban a tagozat tanulói mellett az iskola 4. a osztályából zenészek, énekesek és versmondók működtek közre, valamint Borsos Beatrix, Harangozó Marcell, Kacziba Éva, Rác Gábor tanárok. Koreográfus Ziskóné Bódi Anett.  


A Reményik Sándor Evangélikus Általános és Művészeti Iskola 2. a osztálya Mocorgók csapat néven Sehall selát Dömötör, avagy Tanítsd a gyengét, fogd a kezét címmel mutatták be nagy sikerrel produkciójukat. Szívüket, lelküket beletették a jelentbe, amit Szabó-Ambrus Eszter rendezett, gitáron Harangozó Marcell kísért.  

 

Az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 2. b osztály teljes létszámban, 29-en készült a Weöres-versjátékra. Az iskolájukban magyart tanító Szauer Ágoston Príma-díjas költő verseit dolgozták fel. Volt, amit több nyelven is: magyarul, angolul, németül, oroszul és jelnyelven is előadtak a bolyaisok. A verseket Némedi Árpád és Szerémi Zoltán zenésítették meg, citerán Szilágy-Varga Diána játszott. A jelelésben Patona Mária és Gergácz Marcell segítettek. Az osztályt napközis tanító-nénijük, Rab Anita készítette fel, mentoruk Csonka Szilvia volt.  

 
A Szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola Zizi színjátszó csoportja Mindennapi kamaszságok címmel  a kamaszlét problémáit és örömeit villantotta fel, beavatva minket sok humorral a negyedik és ötödik osztályosok mindennapjaiba. A verses játékot kortárs magyar költők verseiből, a gyerekek aktív közreműködésével Csonkáné Léránt Andrea állította színpadra.

 

A Derkovits Gyula Általános Iskola néptánc szakköre zárta a produkciók sorát Zimzizim című, ritmus és játék Weöres Sándor négy versében alcímet viselő előadásával. A kiválasztott versek dinamikája, nyelvi fordulatai, ritmusa  aláhúzta azt a Weöres Sándor gondolatot, hogy a gyermek versigénye ősi jellegű. Az előadásban a csoport vezetője Csollányné Horváth Krisztina és Vörösné Szeder Ildikó működött közre. A verseket összerendezgette H. Nagy Katalin, a Mesebolt Bábszínház nyugalmazott igazgatója. 

Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház igazgatója zárta a színvonalas eseményt és köszönte meg a felkészítők és a gyerekek együttműködését, munkáját és emléklapot adott át a résztvevő csoportoknak. A Weöres-versjáték szervezője Németh Gyöngyi színházpedagógus, az est háziasszonya Horváth Nóra, kommunikációs vezető volt.