ugrás a tartalomra

Átadták a Színikritikusok díját: Marosvásárhelyre került a legtöbb díj

2024. szeptember 17.

A Színházi Kritikusok Céhe idén 45. alkalommal adta át a Színikritikusok díját, amellyel a 2023/2024-es évad kiemelkedő színházi teljesítményeit ismeri el. Gyévuska előadásunk is bekerült a legjobb három kőszínházi előadás közé, végül ebben a kategóriában a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának Az igazság gyertyái című előadás nyert. Major Erik, színházunk egykori tagja lett a legígéretesebb pályakezdő. 

56 színház és társulat, 116 előadás: ennyi szerepelt a Színházi Kritikusok Céhe tagjainak 19 szavazólapján  közülük a díjátadót 14 kategóriában hagyományosan három-három nominált várhatta.

A legtöbb díjat, négyet a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata vihetett haza, ebből három Az igazság gyertyái című előadás alkotóinak (a legjobb előadás, új magyar dráma/színpadi szöveg és női főszereplő, azaz Sebestyén Aba rendező, Székely Csaba író és B. Fülöp Erzsébet színművész) elismerése.  A három legjobb kőszínházi előadás közé bekerült  Gyévuska előadásunk Nagy Péter István rendezésében, a harmadik jelölt a Lidércek, Shaxpeare, Delírium az Örkény István Színház előadása volt, rendező: Bodó Viktor. Gyévuska előadásunk ebben az évadban is műsoron marad, hamarosan tájékoztatjuk nézőinket az előadásnapokról. 

Gyévuska (Szerémi Zoltán, Mari Dorottya) / Mészáros Zsolt

A legígéretesebb pályakezdő kategóriában harmadik alkalommal jelölt Major Erik idén elvitte a díjat. A színművész 2022-ben és 2023-ban még a szombathelyi Weöres Sándor Színház, idén már a Radnóti Színház tagjaként szerepelt a listán, de mivel a céhtagok különösen ebben a kategóriában több évad teljesítményét is figyelembe veszik, az elismerés mindkét színházat illeti.

                                                             Major Erik (Fotó: Mészáros Zsolt)

A 19 szavazólap hagyományosan a Színház folyóirat oldalán (szinhaz.net) böngészhető végig.


Színikritikusok díja 2023/2024

Életműdíj: Hernyák György

Jövő díj: STEREO AKT

Különdíj: THEALTER

A legjobb független színházi előadás: Prudencia Hart különös kivetkezése (Stúdió K Színház, rendező: Kovács D. Dániel)

A legjobb kőszínházi előadás: Az igazság gyertyái (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat, rendező: Sebestyén Aba)

A legjobb szórakoztató színházi előadás: Csárdáskirálynő (Nagyváradi Szigligeti Színház, rendező: Novák Eszter)

A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás: Klara és a Nap (Örkény Színház, koncepció: Fodor Orsolya, Hajós Zsuzsa, Neudold Júlia)

 A legjobb rendezés: Liliom (Budaörsi Latinovits Színház, rendező: Kovalik Balázs)

A legjobb női főszereplő: B. Fülöp Erzsébet (Az igazság gyertyái, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat)

A legjobb férfi főszereplő: Pál András (Oidipusz, Radnóti Színház)

A legjobb női epizódszereplő: Berekméri Katalin (Csónak, avagy előttünk az özönvíz, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat); Mentes Júlia (Extázis, Katona József Színház); Zsigmond Emőke (Lidércek, Shaxpeare, Delírium, Örkény István Színház)

A legjobb férfi epizódszereplő: Znamenák István (Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza, Örkény István Színház)

A legígéretesebb pályakezdő: Major Erik

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg: Székely Csaba: Az igazság gyertyái

A legjobb díszlet: Extázis (Katona József Színház, tervező: Devich Botond)

A legjobb jelmez: Pekingi ősz (Katona József Színház, tervező: Szakos Kriszta)

A legjobb színházi zene: Üvöltő szelek (Benoit Produkció–Szentendrei Teátrum, zeneszerző: Kákonyi Árpád)

Különdíj: Závada Péter, David Greig: Prudencia Hart különös kivetkezése című darabjának fordításáért és a Stúdió K Színház-beli előadás szövegének létrehozásáért.

 

Darvas Benedek- Pintér Béla: Gyévuska

Gyévuska plakát  fotó: Bonyhádi Károly, Mészáros Zsolt

-zenedráma-

1942. április 21-én kiadják a parancsot a Nyolcadik Kinizsi Pál kerékpáros lövészezred katonáinak: másnap csatlakoznak a Don-kanyarba vezényelt hetedik könnyűhadosztályhoz. Az utolsó estéjükön a tiszteknek és honvédoknak azonban az ezredes feleségének avantgárd műsorán kell részt venniük. Kartotékok és táskák, fecskendők és pezsgőspoharak keresztezik egymás útját a Gizella-bálon, miközben mindenki erőltetett optimizmussal és kedélyes szorongással sodródik a doni tragédia elkerülhetetlen végkifejlete felé, ahol már azelőtt eldöntötték sorsukat, mielőtt megszólalhattak volna. Aki túléli, se képes továbblépni, és aki meghalt, se tűnt el örökre. Hogyan képes mégis ez a dráma a magyar történelem egyik legsötétebb eseményét megőrizni ezen a roncsolt kópián, ezekkel a roncsolt sorsokkal? Megrendítő és komikus tartományba vezényel minket Pintér Béla zenedrámája, ahol a személyes sorsokra nagyítás, az önvád haláltánca, valamint a Puccinibe oltott korabeli slágerek és az újraírt katonadalok humora segítenek nekünk, hogy belenézzünk a történelmi emlékezet kútjába.     

Az előadást 14 éven felüli nézőinknek ajánljuk! 





Rendező: Nagy Péter István

Szereplők: Szabó Tibor Domokos Zsolt Nagy-Bakonyi Boglárka Némedi Árpád Gyulai-Zékány István Hajdu Péter István Szerémi Zoltán Németh Judit Mari Dorottya Herman Flóra Nagy Cili

Az előadás a Színikritkusok Céhe szavazatai alapján bekerült a 2023/2024-es évad három legjobb kőszínházi előadása közé.

Az előadásban elhangzó betétdalok szerzői: Erdélyi Mihály, Fényes Szabolcs, Füredi (Huzly) Imre, Harmath Imre, Kovách Kálmán, Mihály István, Pártos Jenő, Polgár Tibor, Sándor Jenő. A dalok felhasználását az UMPA ügynökség engedélyezte.

 

szerző: forrás: kritikusceh.hu