ugrás a tartalomra

Tanítási segédanyag A fösvény című előadásához

2024. október 11.

Ráhangolódásként és a látottak értelmezéséhez is segítséget nyújt a színházunk által készített oktatási segédanyag. 

Molière talán legismertebb műve az irodalom tananyag része. E drámajátékos gyakorlatokat sem nélkülöző feladatsorral, a kvízjátékokkal és az ismertetőkkel szeretnénk segíteni a pedagógusokat és diákjaikat.

Az előadásra osztályokat is várunk, ám mielőtt eljönnek megnézni A fösvény előadást, bizonyára jól jön egy kis ráhangolódás. Ehhez adunk javaslatokat az első részben.

A darab megtekintésével azonban még nem ér véget a vele való foglalkozás. A látottak mélyebb megértéséhez, az előadás által felvetett problémák és kérdések megvitatásához ad további ötleteket a segédanyag második fejezete.

Jó szórakozást kívánunk a feladatok megoldásához csakúgy, mint az előadáshoz!

Oktatási segédanyag

 

Molière: A fösvény

A fösvény fotó: Bonyhádi Károly

-komédia-
Fordította: Bognár Róbert

A traumatikus megszállottság komédiája

Harpagon, “A Fösvény”, Moliére komédiájának címszereplője magányos ember. Nagyon gazdag, de minden pillanatban retteg az elszegényedéstől. Egyedül felnevel két gyereket, egy lányt és egy fiút. Hogy miként maradt egyedül, nem tudjuk.  Harpagon a megszállottságig fukar. Ennek a fukarságnak a történetéről sem tudunk semmit.   Csak azt, hogy megmérgezi vele a környezetét és a gyermekeit.  Harpagon fösvénysége kínosan komikus, bosszantóan értelmetlen.

A gyerekek eladósorba kerülnek és Harpagon ebben is pénzt lát. Nem érdeklik az érzelmek, pánikszerű kíméletlenséggel árusítaná ki a gyermekeit, dús hozományt és magasabb társadalmi státuszt remélve. A gyerekek azonban mást akarnak. Mást szeretnek. Itt kezdődik a dráma és a komédia. Harpagon, ez a “selfmade” ember, mindenkire és bárkire lő, akiről úgy véli, az útjába áll, vagy pénzére hajt.  Megszokta, hogy rafinériája és bulldózer energiája előtt nincs akadály.  

A gyermekek azonban ellenállnak és a harc a vagyonért és a szabadságért egyre elkeseredettebbé, már-már abszurddá válik. Harpagon, hogy akaratának ellenszegülnek, groteszk bosszút forral, bizarr manőverekbe fog. Kapcsolatait a haszon koordinátarendszerében éli meg. Mert nem találkozott még a szerelemmel…vagy elfelejtette. Vagy kitörölte. Mert pénzben méri az életet.  Akárcsak Kurázsi mama.  Apokaliptikus áriája a vagyona elvesztéséről torz nyüszítés a fülnek, melyet a kárörvendő környezet hahotája kísér.

Trailer: Kaczmarski Ágnes

Rendező: Telihay Péter

Szereplők: Németh Judit Hajdu Péter István Nagy-Bakonyi Boglárka Kuttner Bálint Herman Flóra Orosz Róbert Nagy Cili Szabó Róbert Endre Némedi Árpád Kelemen Zoltán Balogh János Horváth Ákos

Bemutató: 2024. október 4., péntek, Színházterem