ugrás a tartalomra

A mentőosztályt alapító parancsnok - könyvbemutató

premier: 2021. december 29.
150 éve született Brutscher József tűzoltóparancsnok a Szombathelyi Önkéntes Tűzoltó és mentőegyesület megalapítója.

A MENTŐOSZTÁLYT ALAPÍTÓ PARANCSNOK - KÖNYVBEMUTATÓ

Lendvai Rezső: "A mentőosztályt alapító parancsnok" (Brutscher József 1859-1923) - könyvbemutató

105 éve annak, hogy a lovas mentőkocsi betegéért indulhatott, ezzel az embermentés Szombathelyen is rendszerszerűvé vált.

Brutscher József különleges ember volt, aki a bajban lévők segítésének szentelte életét. Iparos családból származott, s már ifjú korában a mesterség tanulása mellett a vészhelyzetek elhárítása és a mentés lehetőségei foglalkoztatták.

Elkötelezettsége, embersége, szakértelme, a mentéssel kapcsolatos különleges képességei alkalmassá tették, hogy egy olyan közösséget vezethetett évtizedeken keresztül, akik felvállalták a bősz elemek elleni harcot és "emberi láttatást" adtak a leginkább rászorulóknak.

Az utókor a könyvből megismerheti a város történetének jeles alakját, aki a napi szolgálata közben folyamatosan az életét is veszélyeztette a hivatásáért, s folyamatosan tanított tűzoltó-mentő generációkat. Munkássága ezzel a könyvvel közkinccsé válhat, minden szombathelyi polgár megismerheti azt a küzdelmet, amelyet a mentésért tettek, s azt a hitet, amellyel szolgáltak a városért.

Belépés díjtalan




szerző: wssz