ugrás a tartalomra

Athéni törvénykezés

2012. január 4.
Ha Mohácsi János rendez, muszáj résen lenni. És akkor jó kis meglepetések érhetik az embert de még magát Shakespeare-t is. Kedden benéztünk a Szentivánéji álom kora délutáni próbájára: Mi a helyzet az athéni jogszabálygyűjteménnyel?

Mohácsi János most a Szentivánéji álom című "kevéssé ismert" Shakespeare-vígjátékból rendez előadást a Weöres Sándor Színházban. A "kevéssé ismert" jelzőt maga Mohácsi János akasztotta rá - nem kevés iróniával - a színdarabra, amely a szerző legismertebb művei közül való. Ami nem jelenti azt, hogy mindent tudunk róla. (Sőt.) Főleg, ha az "alapanyag" Mohácsi János és Mohácsi István a rendező testvére és alkotótársa kezébe kerül.

A nagyszínpadon éppen a 2. jelenetet próbálják ("Halj meg)". Itt van a házasodni készülő uralkodói pár: Trokán Péter, Nagy Cili. Itt van a hüppögő Hermia: Csonka Szilvia. Vele nagy garral a sértődött apa, Égeus: Szabó Tibor. És Lysander, Hermia szerelmese: Zayzon Zsolt. Meg Demetrius, Égeus kiszemelt vőjelöltje: Horváth Ákos. Philostratus, Théseus herceg ceremóniamestere - Avass Attila - az athéni jogszabálygyűjteményt forgatja fontoskodva: hátha megtalálja benne azt a rendelkezést (a júniusi módosító javaslatra mi érkezett), amely megmondja, mit érdemel az a lány, aki ellenszegül atyja akaratának, és szerelemből akar párt választani.

A jogszabálygyűjteményből váratlanul "egy fénykép hull alá", Philostratus szabadkozik: "Nem, ez a kép, ezt nem is értem... biztos a lányom, most kamaszodik."

A rendező ezen a ponton megállítja a próbát, és arra kéri Avass Attilát, vonja be a magyarázkodásba a közelben álldogáló, ítéletre váró Demetriust: Horváth Ákost. És megint elölről. Aztán Lysander előjön a farbával: mit képzel Demetrius, hogy Hermia után ácsingózik, amikor nemrég még Philostratus lányát, Helénát ostromolta. Philostratus - vagy inkább Avass Attila - meghökken a hír hallatán; de tényleg. Mohácsi János oldja föl a helyzetet: "Isóval úgy döntöttünk, hogy a te lányod lesz Heléna. Így tudsz eljutni az erdőbe."

A "vén Nedár" (Heléna "eredeti" apja) kihúzva. Shakespeare pedig egyáltalán nem forog a sírjában, sőt: örül. (És az is érthetővé válik, hogy miért fontos bevonni éppen Horváth Ákos-Demetriust a kihulló fotó nyomán a magyarázkodásba.)

A Weöres Sándor Színházban január 27-én, a Szentivánéji álom premierjén kiderül, hogy mi minden történik az Athén melletti erdőben, ahova előbb-utóbb minden szereplőnek el kell jutnia. Színház is lesz, vihar is lesz Mohácsi János rendezésében; Mohácsi János és Mohácsi István átiratában.

szerző: forrás: Vas Népe (szerző: Ölbei Lívia)
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.