ugrás a tartalomra

Benkó Dixieland Band koncert

premier: 2021. december 29.
Magyarország legnépszerűbb jazz együttese a tavalyi nagy sikerű bemutatkozás után ismét a Weöres Sándor Színházban koncertezik.

BENKÓ DIXIELAND BAND KONCERT

Benkó Dixieland Band

Az 1957-ben alakult Benkó Dixieland Band a világon az egyik legjobb, Magyarországon a legnépszerűbb jazz együttes. Már első lemezük aranylemez lett. Hazai fesztiválok és versenyek sorát nyerték, számos kitüntetést mondhatnak magukénak. Koncertjeiken tízezres hallgatóság előtt olyan világsztárokkal dolgoztak már együtt, mint például az amerikai Milt Jackson, Freddie Hubbard, Al Grey, Buddy Tate, Joe Newman, Buddy Wachter, Henry Questa, Joe Muranyi, Eddy Davis, Cynthia Sayer, Harry Sweet Edison, Albert Nicholas, Wild Bill Davison, vagy az európai Chris Barber, Kenny Ball, Huub Janssen, Acker Bilk - és még sokan mások.

Nemzetközi karrierjüket a 60-as években kezdték a szomszédos országokban. Turnéztak az NDK-ban, Szovjetunióban, Csehszlovákiában, Lengyelországban. A 70-es években indultak el nyugatra. 1971-ben megnyerték a Montreuxi Jazzfesztivált, 1972-ben San Sebastian-ban a Közönség Nagydíját kapták meg. 1976-ban a londoni Music Week „Stars of the Years” kitüntetettjei lettek Angliában. Amerikai sikersorozatuk a 80-as években indult: 1982-ben a kaliforniai Sacramentói Jazzfesztivál Nagydíját nyerték meg, majd ugyanabban az évben az Amerikai Parlament is kitüntette őket. 1983-ban a Benkó Dixieland Band az „Év Zenekara” - „International Jazz Band of the Year” Kaliforniában. Kaliforniai kormányzók - Jerry Brown, majd az őt követő George Dukmenjian - is elismerte őket. 1987-ben maga az Amerikai Egyesült államok elnöke, Ronald Reagan részesíti őket kitüntető elismerésben, az amerikai nép nevében megköszönve, hogy az amerikai jazzt a legmagasabb szinten képviselik a világban. 1998-ban Benkó Sándor művészeti munkásságát a nemzetközi szakma által adományozott EURÓPA INTER LYRA díjjal jutalmazták. A Benkó Dixieland Band 2001-ben HUNGAROTON életmű díjat kapott, több lemezük aranylemez lett. A „The Hemingway Group” Benkóékat a „Wall of Fame” tagjai közé választotta 2002-ben. 2007-ben az Amerikai Egyesült Államok elnöke, George W. Bush kitüntető elismerését is megkapták.

Benkóék művészetét a legmagasabb elismerés övezi Magyarországon is. Benkó Sándor Állami Díja és Liszt Díja után 1997-ben Göncz Árpád elnök úr adta át az együttes minden tagjának a „Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztje” kitüntetést. Benkóék 2004-ben a „PRIMA” művészeti díjat és a „PRO URBE” Miskolc elismerést kapták. Benkó Sándor 2005-ben megkapta a „PRO URBE BUDAPEST”, 2006-ban a "PRO URBE EUROPA" kitüntetést, majd 2006-ban a legmagasabb magyar művészeti elismerést, a Kossuth Díjat. 2010-ben a Börze Award kitüntetéssel, és a Louis Armstrong emlékdíjjal ismerik el a tradicionális jazz művelésében elért kiemelkedő teljesítményét.

 

Időpont: 2012. március 19., 19 óra

 

Helyszín: Weöres Sándor Színház, Nagyszínpad

 

Jegyár: 4.900 Ft