ugrás a tartalomra

Fekete Linda-2013.01.21.

2022. január 16.
Jóóóóóóóó Reggeeeeelt Szombathely!

Hétfő! A hét kezdete. Ki hogyan kezd neki?! Nekem minden reggelem egy rituálé. Nem is itt kezdem, hanem a párkapcsolatnál, mert ez szorosan kapcsolódik a hétköznapokhoz. Vannak a mackó-csibe párok, mókus-nyuszi kompozíciók, cicafajok és baby-k, Gerendás Péter fanoknál angyalbögyörők és cuncimókusok…

Nálunk Vakond és Siri (ejtsd: sziri) van. Zoli az állandó kétkedő, mindent megkérdőjelező Vakond úrfi. A Siri (egy dél-amerikai rákfajta) mindig láb alatt tüsténkedő, ide-oda pakolgató, egyhelyben soha meg nem ülő – na, ez vagyok én.

Mert Linda és Zoli elutaztak Brazíliába, de már, mint Vakond és Siri jöttek vissza. De mi is történt pontosan? Adott egy szép, homokos tengerpart, Zoli folyamatosan kattintgat, egy szép, citromsárga rákot próbál lencsevégre kapni, aki hol felbukkan, hol belefúrja magát a homokba, gyorsan kapkodó lábával szaladgál jobbra-balra. Én meg állok és a távolt fürkészem, nehogy egy suhanc kölyök kiragadja a kamerát hősünk kezéből, és akkor jött az ötlet: Siri-nek álcázom magam, és akkor velem is foglalkozik majd.

És a két jómadár azóta elválaszthatatlan.

Visszatérve a rituáléra. Én levélkét írok, amolyan reggeli helyzetjelentést, hogy mit álmodtam, hogy mit érzek, esetleg mi aznapra a tervem vele: Parkerdő, Csótó, Claudia, Gekkó… Ő pedig éjszakai bagoly lévén az esti gépezést befejezve a monitorra rajzol Siris-Vakondos képet, a nap folyamán történt eseményt megörökítve.

Így élünk mink itt a Hunyadi út 49-es szám alatt. Ami nagyon fontos és elengedhetetlen, az a reggeli készítés. Ízek, formák, színek, szagok szerelmese vagyok, ezért az a minimum, hogy az omlett legyen bohócarcú. Ha több időm van, akkor tájkép kerül a tányérra, csiga, lepke, naplemente… Ja, és a fűszerezés! Nálunk nincs unalmasan pergő natúr rizs. Kurkuma, curry, és a nagy kedvenc, bazsalikomlevél. Most ez a toplistás! Ha nem vigyázok, gasztronómiai blogot indítok akaratomon kívül. De, mert én vagyok a bio-lady a színházban, minden blog végére egy egészségügyi jótanács:

1.) Reggel indítsd a napot egy frissen kifacsart citrom levével, adj hozzá egy evőkanál extraszűz olíva olajat, ezt jól keverd meg, felhörpintés közben csak a citromra gondolj (ez nagyon fontos!). Ez, mintegy paplan fedi be a gyomor falát, és utána jöhetnek a galád egészségtelen falatok, kávéhegyek, mert a lúgosítás megtörtént!

Szép Napot!