ugrás a tartalomra

Fekete Linda-2013.01.22

2013. január 21.
Tulajdonképpen színész lettem?! – teszem fel magamnak a kérdést. Miben nyilvánul ez meg? Megtanulom a szöveget, közben járkálok fel-alá a színpadon, tárgyakat rakosgatok mindezt olyan módon, amilyen szerintem az általam megformált karakter tenné…

Láthatatlan riporternő kérdez:

- Tulajdonképpen miért lettél színész?

- Tulajdonképpen színész lettem?! – teszem fel magamnak a kérdést. Miben nyilvánul ez meg? Megtanulom a szöveget, közben járkálok fel-alá a színpadon, tárgyakat rakosgatok mindezt olyan módon, amilyen szerintem az általam megformált karakter tenné… Már megkaptam azt a rágalmat is, hogy a szerepeimben túlfűtött vagyok és nagyon harsány. Kérdem én: lenne Sally Bowles egy visszafogott, halkszavú lány, vagy Velma Kelly ügyetlen, csetlő-botló egy vérbeli revütáncos helyett, és a jéghegy csúcsán inkább seggen csúszna a mélybe… Bocsánat, ez így kicsusszant. Szóval mit akarnak tőlem kérem szépen… De most - hála Jeles Andrásnak - a Félkegyelműben Adelaida-ként lehetek finom, nőies, angol úrihölgyeskedő, néha cserfes, de mindezt a zöldborsót a villa hegyével felszedő hevességével. Ez ám a finom falat!

- Van-e szerepálmod?

- VAN! Sőt, már fix szereposztásom is. My Fair Lady, én, mint Lisa, Mácsai Pál, mint professzor Higgins. A többit, ha már ki lesz tűzve a bemutató.

- Mi az, ami elkeserít?

- A tapsrend… Amikor nézem a nemi arányokat. Sok férfi, egy-kettő nő, ez sokkoló.

- Mi volt a legjobb, legfontosabb szakmai tanács, amit eddig kaptál?

- Kerényi Imre: barátkozz össze a kellékeddel, mert ha nem teszed, ellened fordul. Helyszín: szolnoki Szigligeti színház, meghallgatás, én meg gondoltam egyet és az Elektra monológhoz, a bedíszített színpadról felkaptam egy tömbgyertyát, letettem a tér közepére, és teljesen belefeledkezve mondtam, mondtam. Már többször előfordult, hogy kiálltam evvel a monológgal, de soha nem használtam, hozzá kelléket. Az eredmény véres. Tiszta erőből lefejeltem, leszájaltam a gyertyát. Rohanás a sebészetre összevarrni a számat. Azóta megfogadtam, csak bepróbált tárggyal vagyok hajlandó játszani.

Végezetül a blog mai egészségügyi tanácsa:

Ha a hangunk fátyolos, rekedt, tompa: kakukkfű, hársfa és zsálya keverék melegen, mézzel, lassan kortyolva. Ha ez nincs otthon, langyos sós vízzel gargarizálni.

Szép Napot!

 

 

 

 

Előző bejegyzés:

Fekete Linda-2013.01.21.