ugrás a tartalomra

Fragments - Dénes Nóra kiállítása

premier: 2021. december 29.
„A fragmentum szótári jelentése szerint valamely elpusztult vagy befejezetlen műalkotásnak olyan részlete, amely az egészről már alig tájékoztat. Az emberi testet, mint eredendően tökéletes műalkotást veszem alapul.”

FRAGMENTS - DÉNES NÓRA KIÁLLÍTÁSA

Fragments - Dénes Nóra kiállítása

Dénes Nóra 2000-ben diplomázott a BDTF rajz szakán. Főiskolai évei alatt kezdett el a fotográfiával foglalkozni, 2001-ben fotóriporteri képesítést szerzett, 2005-től a NYME-Alkalmazott Művészeti Intézetének munkatársa. 2014-ben a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia szakán diplomázott. Az utóbbi években autonóm fotóin túl, főleg tárgyfotóval és alkalmazott fotográfiával foglalkozott, számos könyv képanyagát készítette el. A jövőben, a fotográfiával, mint kísérleti médiummal kíván foglalkozni.

„A fragmentum szótári jelentése szerint valamely elpusztult vagy befejezetlen műalkotásnak olyan részlete, amely az egészről már alig tájékoztat. Az emberi testet, mint eredendően tökéletes műalkotást veszem alapul, mely a külső körülmények, hatások következtében folyamatosan károsodik, roncsolódik, változik. A test elhasználódása, kopása, deformálódása; a fizikum amortizációja foglalkoztat.

Célom annak a felvetésnek az igazolása, miszerint a valóság soha nem csúf, vagy torz önmagában, ezek az elmozdulások életünk, fizikai létünk részei, életvezetésünk következményei. A jelenség vizualizálása nem állásfoglalás, vagy esztétikai értékítélet, csupán felhívja a figyelmet arra, hogy ezek mind mi vagyunk, az egész töredéke. Nem tudunk úgy létezni, hogy nem veszünk erről tudomást, hiszen ez a mi hétköznapiságunk része. A fizikum amortizációja olyan folyamat, amit általában nem szívesen látunk, ritkán foglalkozunk vele, a test viszont jegyzi az életeseményeket, emlékeztet. A veszteség nem feltétlenül kudarc, inkább sebezhetőségünkre utal; az élet természetes velejárója.”

 

Időpont: 2015. szeptember 25. 18 óra

Helyszín: Weöres Sándor Színház, Aula

A kiállítást megnyitja: dr. Sümegi István, a Savaria Egyetemi Központ Esztétika és Filozófia Intézeti Tanszékének egyetemi docense

A kiállítás megtekinthető: október 18-ig

A belépés ingyenes.