ugrás a tartalomra

Híres szombathelyi nők: Márkus Emília - könyvbemutató

premier: 2021. december 29.
Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Szülőföld Könyvkiadó együttműködésében indult útnak a "Híres szombathelyi nők" sorozat, amelynek negyedik, illusztrált kötete Márkus Emíliát mutatja be a közönségnek.

HÍRES SZOMBATHELYI NŐK: MÁRKUS EMÍLIA - KÖNYVBEMUTATÓ

Híres szombathelyi nők: Márkus Emília - könyvbemutató

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Szülőföld Könyvkiadó együttműködésében indult útnak a "Híres szombathelyi nők" sorozat, amelynek negyedik, illusztrált kötete (Gazdag Erzsi, Ambrózy Teréz és Batthyány Erzsébet után) Márkus Emíliát mutatja be a közönségnek.

A könyv szerzője Horváthné Kupi Ildikó, a Berzsenyi Dániel Könyvtár munkatársa, aki körültekintő alapossággal térképezte föl a "szőke csoda" életútját: a szombathelyi gyermekévektől a Nemzeti Színház színpadáig. Állítólag kigyulladt a család háza, amikor Emma megszületett, és ez a lobogás végigkíséri a színésznő lélegzetelállítóan sikeres pályáját is. Igazi sztár volt, a lába előtt hevert a művészvilág - Ambrus Zoltántól Ady Endréig -, de szülővárosáról sosem feledkezett meg.

Szombathely most könyvvel adózik az emlékének: a kötet bemutatója december 17-én 17 órakor kezdődik a Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében. Köszöntőt mond Lazáry Viktor kultúráért felelős alpolgármester, dr. Takátsné dr. Tenki Mária tanácsnok - a sorozat ötletgazdája -, a könyv megszületésének körülményeiről a szerző beszél. Közreműködnek a Bartók Béla Zeneiskola növendékei, ősbemutatóként hangzik el Guttmann Miklós Emília-keringője, amelyet a színésznő iránti rajongás hívott életre - de ezidáig soha nem került színre. Még az is előfordulhat, hogy az eseményen maga Márkus Emma is tiszteletét teszi: a színházban minden csoda megtörténhet.

Szerkesztő: Farkas Csaba, a Szülőföld Könyvkiadó vezetője

Műsorvezető: Egyed Bernadett

Közreműködik: Jordán Tamás és Csonka Szilvia

 

Időpont: 2012. december 17, 17 óra

Helyszín: Márkus Emília terem

A belépés ingyenes.