ugrás a tartalomra

Holdbeli csónakosok 2014

2014. október 4.
Október 3-án az Én és a kisöcsém bemutatója után került sor a Holdbeli csónakos-díj és az Opel-különdíj átadására a Weöres Sándor Színház nagytermében.

Előbbit a társulat tagjainak szavazata alapján a színészek közül Nagy Cili, a színházi dolgozók közül pedig - megosztva - Balogh Lívia súgó és Kottán Éva fodrász vehette át. Az Opel-különdíjat is két fő kapta: a színházi dolgozók szavazata alapján Simonné Borsodi Mária öltöztető, míg a közönség szavazata alapján Nagy Cili részesült a díjban.

Jordán Tamás bevezető köszöntőjét követően ismertette a díjakkal kapcsolatos tudnivalókat, majd a tavalyi győztes, Bajomi Nagy György "Zolestyák-jelmezben" olvasta fel a laudációkat.

Elsőként az Opel-különdíjak átadására került sor. A színházat támogató Opel Szentgotthárd Kft. tavalyi felajánlása idén is érvényt nyert, így a nézők és a színház összes dolgozójának szavazata alapján egy színész és egy színházi dolgozó kaphatott különdíjat.

- Az első különdíjat a színház azon dolgozója kapja, akit a közönség a színpadon nem láthat, de a munkája az előadások létrejöttéhez elengedhetetlen. - vezette fel Jordán Tamás az Opel-különdíj átadó ceremóniát. Az évad legkiválóbb társulati tevékenységének elismeréséül, a színház összes dolgozójának szavazata alapján ezt a díjat a 2009 óta a színházban tevékenykedő Simonné Borsodi Mária öltöztető vehette át Solt Tamástól, az Opel Szentgotthárd Kft. ügyvezető igazgatójától, és Edvi Henriettától, a társulat tagjától. Simonné Borsodi Mária első munkája a Szerelmes Balázs volt.

A közönség szavazata alapján az Opel-különdíjat a társulatból Nagy Cili kapta. A laudációban elhangzottak szerint festőművésznek vagy grafikusnak készült, mégis a művészeti ábrázolás másik területét, a színművészetet választotta. 2006-ban Lukáts Andor és Jordán Tamás osztályában végzett a Színház és Filmművészeti Egyetemen. Jordán Tamás hívására érkezett Szombathelyre a 2010/2011-es évadban.

A Holdbeli csónakos-díjat a Weöres Sándor Színház szenátusa az évad legkiválóbb szakmai teljesítményének elismerésére alapította. A díjat a színészek szavazatai alapján ítélik oda egy-egy színházi háttérmunkatársnak és színésznek. A színpadon nem látható munkatárs díjának odaítélésekor kiderült, hogy minden számszerű mutatóban szavazategyenlőség adódott, így a díjat megosztva nyerte Balogh Lívia súgó és Kottán Éva fodrász. A díjat Németh József, a szenátus tagja adta át Balogh Líviának (Kottán Éva nem tudott megjelenni a díjátadón).

Ezt követően Jordán Tamás színpadra hívta a Weöres Sándor Színház színészeit, hogy bejelentse az évad legkiválóbb szakmai teljesítményének elismerésére odaítélt díjat a színészek szavazatai alapján. A díjat dr. Fejes Péter, a szenátus tagja adta át Nagy Cilinek, aki az Opel-különdíj mellett méltán lett a színészszavazatok alapján a Holdbeli csónakos-díj boldog birtokosa. Holdbeli Csónakos-díjat negyedszer, az Opel-különdíjat másodszor adták át.

A premier előtt Jordán Tamás nyitotta meg a Szín-tárlat: Az első hét év elnevezésű kiállítást, amely azokat, a háttérben szereplő színházi munkatársakat mutatja be, akik nélkül nem jöhetne létre az előadás.

 

 

Vonatkozó cikk:

Holdbeli csónakosok 2013

A Holdbeli csónakosok - 2012

Holdbeli csónakos-díj - 2011

Opel-különdíj - 2013

 

 

szerző: Vaskarika (Szerző: Büki László "Harlequin")