ugrás a tartalomra

Ifjúsági színházi hét a Weöres Sándor Színházban!

2021. október 3.
Az egy héten át tartó programsorozatban a Weöres Sándor Színház Stúdiószínpadán öt élő előadást és egy online elérhető darabot kínálunk az ifjúságnak.

Premier előadásokat nézhetnek kicsik és nagyok egyaránt: a Szólít a szörny és Az ajándék októberben lesz először látható! Két előadással vendégeskedik nálunk a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ társulata, és az arany minősítéssel értékelt Reményik Suliszínház is elhozza regényadaptációját. Az eSzínházi Fesztivál különdíjas előadása a Haragossziget október 7-15. között online elérhető lesz.

Szeretettel várjuk a diákcsoportokat és felnőtt nézőinket egyaránt!

 

Weöres Sándor Színház - Ifjúsági színházi hét 2021. 10. 07-15.

 

Szólít a szörny

Korosztály: 8-12. évfolyam

A program hossza: kb. 80 perc, szünet nélkül

Időpont: október 9. 19.00 óra

A Weöres Sándor Színház és a Mesebolt Bábszínház közös produkciója.

Van egy fiú, gyereknek már túl idős, de felnőttnek még túl fiatal.” Így kezdődik a tizenhárom éves Conor története, akinek élete legnehezebb kihívásával kell megküzdenie. Azon a napon, miután édesanyjának meg kellett beszélnie valamit Conorral, minden megváltozott. Az élet, amit annyira szeretett, hirtelen múlt időbe került. Bár Conor megpróbálja nem mutatni, mit érez, de... éjszakánként, néhány perccel éjfél után meglátogatja őt egy szörny. Szürreális belső utazás bűntudatról, elmúlásról és elengedésről; kiútkeresés egy életen át tartó trauma útvesztőjéből. Embertörténet bábokkal, de nem csak fiataloknak.

Diákjegy: 1.200 Ft

Felnőttjegy: 2.200 Ft

 

Az ajándék

Korosztály: 3-4. évfolyam

A program hossza: 100 perc egy szünettel

Időpont: október 12. 13. 19. 15.00 óra

Színházi nevelési előadás

Ebben a hétköznapinak induló, ám egyre különösebbé váló történetben a 11 éves Tibi kalandját követhetik nyomon a gyerekek, miközben ők maguk is aktív részeseivé válnak az eseményeknek.

Egy izgalmas előadás a felelősségvállalásról és szabálykövetésről, a "mit várnak el tőlem, mit vállalok" kérdéskörében.

A történetet a szerző, Lipták Ildikó, színházunk felkérésére írta.

Diákjegy: 1.200 Ft

 

 

A Kerekasztal Színházi Nevelési Központ előadásai:

Fogságban

Korosztály:1 - 2. évfolyam

A program hossza: 90 perc egy szünettel

Időpont: október 13. 8.30 és 11.00 óra

A foglalkozás a hatalom problematikáját vizsgálja. Az alkotók Andersen A császár új ruhája című meséjét használták alapul munkájukhoz, melyben a másfél évtized alatt kialakult hagyományok mellett új drámás és színházi formák is megjelennek. A történet ott kezdődik, ahol a mese véget ér: a börtönbe vetett igazmondó fiú és társai útját követjük az öltözőszoba felé, ahol a császár hatalma romjain magából kikelve dühöng.

Az előadás a 2007-es Gyermekszínházi Szemlén elnyerte a Fővárosi Önkormányzat különdíját.
Az előadásból készült film különdíjban részesült az 58. Országos Függetlenfilm Fesztiválon.

Diákjegy: 1.400 Ft

 

Sehol

Korosztály: 7 - 9. évfolyam

A program hossza: 150 perc egy szünettel

Időpont: október 14. 10.00 és 13.30 óra

Az előadás 3 fiatal történetét követi, akik nem mindennapi alkuba mennek bele a “fehér fényes pasival”. Kívülről kell ránézniük saját életükre, felnőtt döntést kell hozniuk 14 évesen. Feladatuk minél többet megtudni és megérteni önmagukról, környezetükről, és feltérképezni jövőbeli lehetőségeiket.

A résztvevők közösen vizsgálják, milyen történetek és tapasztalatok segítenek az önismerethez, a világban való helyem megtalálásához. Az egy-egy szereplő történetének megalkotására épülő játék során az identitáskeresés és az önazonos létezés eszközeit és akadályait fürkésszük Vica, Tomi és Milán életének epizódjain keresztül, akik végül a helyes döntést is meghozzák. Talán.

Diákjegy: 1.400 Ft

 

A Reményik Suliszínház előadása:

Massza

Korosztály: 9-12 évfolyam

A program hossza: 50 perc

Időpont: október 15. 11.00 és 14.00 óra

Készült Kalapos Éva azonos című regényéből

Megrázó történet az iskolai zaklatásról.

„Meg lehetett szokni….. A kajámat legtöbbször már az első órák alatt lenyúlták – volt, hogy láttam is, ahogy vigyorogva kidobják szünetben –, a pénzemet néha rögtön érkezés után, néha később, hogy ne tudjam kiszámítani. Ha a zsebembe tettem, lefogtak a folyosón, úgy vették el. Full csöndben. Győző megragadott, behúzott egy sarokba, Subi meg elém állt, és kész, ennyi volt. Nem szólhattam….Ha szólok, vagy beavatok egy tanárt, vagy az anyámékat, gyenge és szánalmas leszek….. És elérik, amit akarnak. „

Amióta létezik iskola, azóta létezik az iskolai zaklatás (bullying). A testi, lelki bántalmazás kiváltó okai sem nagyon változtak: ha az iskolatárs túl vékony, túl kövér, szemüveges, félénk, esetleg túl okos, stb. Egyszóval, ha az illető más.

De ami a legrosszabb: a zaklatás már nem marad az iskolai falakon belül, a lelki terror mindenhol eléri áldozatát – napjainkban online formában (cyberbullying) is.

„– Nem tudod kitörölni őket? – kérdeztem halkan. Bence vállat vont.

– De.

– Akkor…?

– Nem mindegy? Odaírták!”

(Részletek a regényből.)

Az előadást fél órás feldolgozó beszélgetés követi.

Diákjegy: 800 Ft

 

 

Lőrinczy Attila: Haragossziget

Korosztály: 15 éves kortól

Időtartam: Egy felvonásban - 75 perc

(Fury Island)

Időpont: online előadás 2021. 10. 07.-10.15.

Előadás link: https://bit.ly/3A7erav

2500 Ft

-Az eSzínházi Fesztivál különdíjas előadása.-

Az előadás a Young Europe III. projekt részeként, a berlini Deutsches Theater és az amszterdami De Toneelmakerij színházakkal folytatott együttműködés eredményeként, valamint az Európai Színházi Konvenció (ETC) támogatásával jött létre. Egy tizenhat éves gimnazista lány, Stuci, tizenkilenc éves barátja, Zsomer, valamint a lány anyjának, Erikának, az ötvennégy éves könyvtárosnőnek keresztbeszerkesztett monológjai nyomán sejlenek fel a családi tragédia körülményei és motívumai...