ugrás a tartalomra

Impro-Víziók 2.2 + Stefan Kovacs Tickmayer - MEDIAWAVE

premier: 2021. december 29.

IMPRO-VÍZIÓK 2.2 + STEFAN KOVACS TICKMAYER - MEDIAWAVE

IMPRO - VÍZIÓK 2.2 (ROM)

Gáspár Csaba - hegedű
Kelemen István - hegedű
Fazakas Albert - dulcimer
Gyergyai Szabolcs - bőgő
Bányász Bertalan - vizuál

Az Impro - Víziók jelenlegi kvartett felállása 2009-tol létezik. A többnyire népzenészekből álló zenekar erdélyi magyar népzenei ihletésű improvizációs zenét játszik.

Időpont: június 10., 19 óra

 

STEVAN KOVACS TICKMAYER (FRA)

Vendég: GRENCSÓ ISTVÁN, GERÖLY TAMÁS

Stevan Kovacs Tickmayer - zongora, zeneszerző
Grencsó István - szaxofon
Geröly Tamás - dob

Stefan Kovacs Tickmayer: A zeneszerző, több hangszeren játszó zenész, improvizor és esszéíró Kovács Tickmayer István 1963-ban született Újvidéken, a Vajdaságban, a volt Jugoszlávia területén, magyarnak. 1991 óta Franciaországban él és dolgozik. Zenei tanulmányainak első éveiben zongorán és bogon tanult Újvidéken. A hágai Konzervatóriumot Luis Andriessen és Diderick Wagenaar tanítványaként végezte Hollandiában. A rotterdami Konzervatóriumban Witlod Lutoslawki tanította. 1997-tol Kurtág Györggyel és
Mártával tanul együtt, és Amszterdamban együtt zenél a Kurtág Six Pieces For Trombone & Piano világpremierjén. 1986-ban, még diákként alakult a Tickmayer Formatio, klasszikus zenészek, új jazz és avantgard rock előadók közreműködésével. 1988-ban nyári művészeti táborban tanított egy improvizációs, zeneszerző táborban Szombathelyen. Hét éves együttmuködésük alatt a legtöbb jelentos európai és nem európai színházi fesztiválon fellépett Nagy József (Joseph Nadj) világhírű koreográfus orléans-i új színházával, mint az együttes zenésze, zeneszerzője és hangmérnöke. Gidon Kremer meghívása alapján Tickmayer a Kammermusikfest Lockenhaus
2003-as rendezvényén meghívott előadóként vett részt, csakúgy mint 2009-ben a Kremerata Baltica Festial siguldai eseményén, Lettországban, ahol számos szerzeménye bemutatásra került, világpremierként. Zeneműveit előadták többek között Gidon Kremer, Martha Argerich, Kremerata Baltica, Keller Quartet, David Geringas, Roman Kofman, Yuri Bashmet (karmesterként), Tatiana Vassilieva, Khatia, Bunaitishvili, Alexei Ogrintchouk, The Moskow Solists, The Netherlands Wind Ensemble, De Volharding, Seattle Chamber Players, Magyar Szimfónikus Zenekar, Le Concert Impromptu és még sokan mások is. Improvizorként és nem-klasszikus zenészként is sok zenésszel és zenekarral játszott együtt, például: Chris Cutler, Fred Frith, Robert Drake, Valentin Clastrier, Wu Fei, Peter Kowald, Szabados György, Paul Termos, Grencsó István, Dresch Mihály; The Science Group (o az egyik alapítótag és dalszerző is) és a Thinking Plague. Számos zeneművet írt Iva Bittova, a Kremerata Baltica és The Netherlands Wind Esemble számára is.

Időpont: június 10., 20 óra

 

Helyszín: nagyszínpad

Jegyár: 1.000 Ft (mindkét koncertre érvényes)

 

A MEDIAWAVE teljes programja innen letölthető.

 

SZOMBATHELYI JEGYÉRTÉKESÍTÉS
A fesztivál ideje alatt az AGORA – Savaria Filmszínházban működő fesztiválközpontban (Mártírok tere 1.), valamint az egyes zenei programokra, illetve Béres Márta: One-Girl show c. előadására kezdés előtt a helyszínen is.

A Weöres Sándor Színház társrendezvényeire a színház jegyirodájában (Király u. 11., tel.: +36-94/318-738, e-mail: jegy@wssz.hu), illetve a helyszínen válthatók jegyek.