ugrás a tartalomra

Könyvhét - Marosits József: Magányos fogas

premier: 2021. december 29.
A Magányos fogas című könyv a 2006 és 2010 között írt versekből ad válogatást. A verseskötetek képzőművészeti mellékleteit az alkotó a saját szobraiból, plakettjeiből és grafikáiból válogatta.

KÖNYVHÉT - MAROSITS JÓZSEF: MAGÁNYOS FOGAS

Könyvhét - Marosits József Magányos fogas című kötetének bemutatója, valamint a könyvet illusztráló képzőművészeti alkotások kiállítása

Marosits József 1950-ben született Szombathelyen. 1959-től kezdett képzőművészettel foglalkozni a szombathelyi Derkovits Gyula Képzőművészeti Szabadiskolában, ahol mestere Mészáros József festőművész volt. Tanulmányait Győrben folytatta Kalmár János és Szentiványi Károly festőművészek irányításával. 1965/66-ban első versei is megjelentek a Kisalföldben. Első önálló képzőművészeti tárlatát 1969-ben rendezték Szolnokon, amelyet napjainkig közel negyven kiállítás követett az ország számos településén. Az 1970-es évek elejétől a rendszerváltásig írásait nem közölték le, ezt követően különböző újságokban ismét megjelentek a versei.

1998-ig eredeti szakmájában, építészként dolgozott, ezt követően fő-foglalkozású szobrászként, grafikusként és költőként tevékenykedik. Számtalan helyi, országos és nemzetközi kiállításon és pályázaton vett részt, amelyeken alkotásait több szakmai díjjal ismerték el. Közel száz köztéri, közterületi és közintézményi alkotása látható Vas megyén kívül szinte az egész ország területén.

Első verseskötete 2000-ben jelent meg Az angyal hívása címmel, amit 2004-ben a Vadszőlő a sziklán című követett. 2005-ben felesége emlékére adta ki a róla és a hozzá írott verseinek válogatását Életfogytiglan címmel. A Végtelen közepén című trilógia első kötete a Tárgyak a térben 2007-ben került az olvasókhoz, s 2008-ban a második kötet, a Metamorfózis volt a könyvhét egyik újdonsága. 2010-ben jelent meg a trilógia harmadik kötete az Örök vándorok.

A Magányos fogas című könyv a 2006 és 2010 között írt versekből ad válogatást. A verseskötetek képzőművészeti mellékleteit az alkotó a saját szobraiból, plakettjeiből és grafikáiból válogatta. E kötetben 15 plasztika és 12 grafika fotói találhatók, melyeket Punger Pál készített, s amelyek a könyvbemutatóval egy időben rendezett kiállításon láthatók a színház emeleti galériáján.

 

Közreműködnek: a Weöres Sándor Színház színészei, valamint Simkó Imréné zongorán

 

A kiállítást megnyitja: Tóth Csaba festőművész

Időpont: 2012. június 7., 17 óra

Helyszín: Weöres Sándor Színház, Stúdiószínpad

Megtekinthető: június 30-ig (június 9-től csak 11 és 16 óra között)

A belépés díjtalan.