ugrás a tartalomra

Lamantin Klub – Borbély Mihály Polygon

premier: 2021. december 29.
A trióként is működő zenekar a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó, Artisjus, eMeRTON, Lovagkereszt, Szabó Gábor és Liszt-díjas, a Vujicsics együttes tagjaként pedig megosztott Kossuth-díjat is elnyert Borbély Mihály legújabb formációja.

LAMANTIN KLUB – BORBÉLY MIHÁLY POLYGON

Lamantin Klub – Borbély Mihály Polygon (Budapest – jazz)

A trióként is működő zenekar a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó, Artisjus, eMeRTON, Lovagkereszt, Szabó Gábor és Liszt-díjas, a Vujicsics együttes tagjaként pedig megosztott Kossuth-díjat is elnyert Borbély Mihály legújabb formációja. A rendkívül sokoldalú cimbalmos, Lukács Miklós és az egyéni hangú Dés András ütőhangszeres ideális partnereknek bizonyultak egy különleges zenei hangzás kialakításában. Kamarazenei igényességű, egyszer melankolikus és elgondolkodtató, máskor vibráló és sodró lendületű improvizatív zenéjüket a jazz különböző irányzatainak, valamint a Kárpát-medence és a Balkán népzenei örökségének ötvözése jellemzi, érdekes dallamfordulatokkal, olykor finoman áttetsző, máskor erőteljes ritmusokkal, illetve kortárs zenei elemekkel. A rendhagyó hangszer-összeállítású együttes előadása kivételesen sokszínű és gazdag, ugyanakkor egységes zenei világgá formálódik koncertjeiken.

Borbély Mihály az egyik legsokoldalúbb multi instrumentalista, aki ugyanúgy felbukkanhat autentikus népzenei, jazz vagy kortárs zenei produkciók szólistájaként, kompozícióit pedig jeles kamaraegyüttesek és szimfonikus zenekarok szólaltatják meg. A Vujicsics együttes alapítótagja, aki emellett a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt tevékenykedik. Koncertezik és felvételeket készít az általa vezetett Balkán Jazz Project, Borbély Műhely, Borbély-Dresch Quartet, Quartet B zenekarokkal, valamint a zongorista Binder Károllyal duóban is. Számtalan lemezfelvétel közreműködője idehaza és külföldön. Koncertezett Európa-szerte, az USA-ban, Mexikóban és Ausztráliában , valamint nagy fesztiválokon szerepelt a legkülönbözőbb műfajok jeles hazai és külföldi képviselőivel, többek között pl.: Paul Bley, Steve Coleman, Trilok Gurtu, Charles Lloyd, Herbie Mann, ROVA Saxophone Quartet, Saxophone Summit (M. Brecker-D. Liebman-J. Lovano), Jiri Stivin, Zbignew Namislovsky. A tanítás életének és zenefilozófiájának fontos eleme, a Lisz Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének tanára, s emellett olyan rangos helyeken tartott kurzusokat, mint pl. Birmingham Conservatory, Royal Academy of Music – London, Conservatoire de Lyon, DISTIL Scotland/England, Lamantin Jazz Tábor, Szombathelyi Bartók Szeminárium.

 

Tagok:

Borbély Mihály – szaxofon, tárogató, klarinét, basszusklarinét, fujara

Lukács Miklós – cimbalom

Dés András – ütőhangszerek

 

Szervező: Improvizatív Zeneműhely Egyesület (Információ: www.lamantin.hu)

Időpont: 2017. január 18. 20 óra

Helyszín: Weöres Sándor Színház, Krúdy Klub

Jegyár: 1.000 Ft

 

A rendezvényen a helyfoglalás érkezési sorrendben történik.