ugrás a tartalomra

Lamantin Klub: Wolfgang Schalk Quartet

premier: 2021. december 29.
Az idei évad utolsó Lamantin Klubos koncertjén kuriózummal találkozhat a jazzkedvelő közönség: érkezik az amerikai Wolfgang Schalk Quartet.

LAMANTIN KLUB: WOLFGANG SCHALK QUARTET

Lamantin Klub: Wolfgang Schalk Quartet

(USA – jazz)

Wolfgang Schalk - gitár

George Whitty - zongora

Chris Minh Doky - basszusgitár

Tony Arco – dob

 

Wolfgang Schalk az egyik legizgalmasabb jelenség a mai jazzgitározás horizontján. Zenéje magában hordozza a tradicionális jazz gyökereit, mégis egy új hang, mely kitűnik a többi közül. Saját szerzeményeiben ott a swing játékossága, dallamossága, miközben mély érzelmekkel és kifejezőerővel rendelkeznek. Mindegyikben megvan egy jövőbeli jazz standard lehetősége. Az osztrák születésű, New Yorkban és Los Angelesben élő művész hat lemezt adott ki kizárólag a saját zenéjével. Zenésztársai pedig impozáns listát alkotnak: Michael Brecker, Dave Kikoski, Marvin "Smitty" Smith, Dave Carpenter, Geoffrey Keezer, Andy McKee, Rick Margitza, Wolfgang Puschnig és Harry Sokal.

Zongorán és billentyűn a nem kevésbé elismert George Whitty játszik. Az Emmy-jelölt zeneszerző és többszörös Grammy-díjas producer 15 évig játszott olyan művészekkel, mint a Brecker Brothers, David Sanborn, Richard Bona, Chaka Khan vagy Sadao Watanabe.

Chris Minh Dokyra, mint a bőgő egyik nagymesterére tekinthetünk. Messze földön híres virtuóz technikai tudásáról és szenvedélyes játékmódjáról. A közönség és a kritikusok által is elismert zenész társai nem kisebb nevek, mint a Michael Brecker Quartet, Trilok Gurtu, Bireli Lagrene, John Scofield, Kenny Garret, Mike Stern és David Sanborn.

Tony Arco, Itália elsőszámú dobosa, nem csak Európában hívta fel magára a figyelmet, meghódította Amerikát is. Dave Liebman szerint "a legjobb dobos a környéken vagy bárhol ezen a bolygón". Zenésztársai Billy Cobham, Airto Moreira, Kenny Barron, Joey Calderazzo, Roy Hargrove, John Medesky, Mark Murphy vagy Tony Scott. Nagy zenekarok specialistájaként gyakran játszik szimfonikus zenekarokkal is.

Honlap: www.wolfgangschalk.com

 

Szervező: Improvizatív Zeneműhely Egyesület

 

Időpont: 2012. június 7., 21 óra

Helyszín: Weöres Sándor Színház, Krúdy Klub

Jegyár: 800 Ft