ugrás a tartalomra

Médeia

premier: 2018. szeptember 28.
Iaszón és Médeia végzetes párkapcsolata a világ drámairodalmának legtöbbször földolgozott témái közé tartozik. A fönnmaradt ősváltozat Euripidész tragédiája.

Írta: Euripidész

MÉDEIA

tragédia

Egy felvonásban - 90 perc

Fordította: Térey János, Karsai György

Iaszón a görög mitológia egyik leghűtlenebb hőse: szinte mindent a feleségének, Médeiának köszönhet, mégis elhagyja egy másik nőért. Pedig Médeia segítette őt leghíresebb tettének, az aranygyapjú megszerzésének végrehajtásában, többször is ölt érte, ha kellett (még a saját öccsét is föláldozta), és fiúgyermekeket is szült neki. De Iaszón többé nem akar abban a kavargó érzelmi káoszban élni, amit Médeia szerelme jelent. Nyugodt, kiszámítható hétköznapokat kíván, egy harmonikus családi miliőt teremtő, megbízható asszony mellett. Csakhogy nem számol a Médeia lelke mélyén fortyogó vulkánnal: ha az kitör, iszonyatos pusztításra képes…

Ez a végzetes párkapcsolat a világ drámairodalmának legtöbbször földolgozott témái közé tartozik. A fönnmaradt ősváltozat Euripidész tragédiája, amelyben egy nő a történelem során először meri egyenjogúsítani magát egy férfival. Azt vizsgálja, mi fordíthat egymás ellen két – korábban szoros szövetségben élő – embert.


 

Szereplők:

Médeia Németh Judit

Iaszón Kálmánchelyi Zoltán

Kreón Endrődy Krisztián

Hírnök, nevelő Antal D. Csaba

Aigeusz Kelemen Zoltán

Dajka Bálint Éva

Kar Fekete LindaAlkotók:

Díszlettervező Takács Lilla

Jelmeztervező Pető Kata

Zene Kovács Márton Balázs

Kellékes Pados Bernát

Súgó Papp-Ionescu Dóra

Ügyelő Győrváry Eszter

Rendezőasszisztens Kapornaki Rita


RENDEZŐ Lukáts Andor

Bemutató: 2018. szeptember 28. 19 óra, Márkus Emília terem