ugrás a tartalomra

Mérnökszínház avagy a Bőröndrobogó és a Xanaxok

2011. szeptember 15.
Az országos karriert befutott Szakmák Színháza után ezúttal a mérnöki pálya népszerűsítésére vállalkozott a Weöres Sándor Színház.

Mérnökszínház avagy a Bőröndrobogó és a Xanaxok

Merlin és a segédje, Jancsi hónapok óta mérnökösdit játszik. A legújabb fejlesztésük egy elektromos, napelemes autó. A kaszniban ülve épp az utolsó teszteket végzik, amikor hazaér Sára, Merlin felesége. Sára házsártosabb hangulatban van, mint valaha. Ápolónőként neki ott a kórház, aztán a házi munka. Ezek meg élik a világukat?! Amikor neki egy elektromos biciklit ígértek? Kímélendő a fájós lábát?

A „fiúk”gyorsan beleegyeznek, Sára megkapja azt a biciklit. Mit biciklit? Egy robogót! Sára vérszemet kap, tovább rendel. Ha robogó, akkor legyen aranyszínű, össze lehessen hajtogatni, és pihekönnyű. A megrendelés igazi mérnöki kihívás, Jancsi még örül is neki.

Különben is szép nap ez a mai. Elkészült a csodaautó, Jancsi barátai pedig ünnepelni akarnak: Dávidot biztos bekasztingolták a következő valóságshowba, Tündét és Dórit pedig nyilván felvették az egyetemre. Tünde média-kommunikáció, Dóra pedig andragógia szakra jelentkezett.

Csengetnek. Két furcsa lény türemkednek befelé. Xanaxok a Relax bolygóról. Rendkívül érzelemdús, jólelkű lények. Segítséget remélnek Merlintől. Az a gondjuk, hogy a xanax népből kiveszett a mérnöki gondolkodás tehetsége. Merlin és Jancsi vállalják a lehetetlent. Éppen kapóra jön, hogy meg kell alkotniuk a robogót.

Érkeznek Jancsi barátai. Dávid máris mélyen maga alatt. Nem lesz belőle celeb. A lányok se érték el a kellő felvételi ponthatárt. Egy okkal több, hogy Merlin és Jancsi a mérnöki munka nagyszerűségét megmutassák – hátha út közben a fiatalok kedvet kapnak. Kezdetnek Jancsi mutat néhány mérnöki csodát, ám ez tömény érdektelenségbe fullad. Xanaxainkat a szebbik nem jobban érdekli. Nagyobb meggyőző erővel bírnak azok az interjúk, amiket Jancsi szedett össze: a legtöbb világhíresség valójában mérnök, vagy az akar lenni. Például Erdei Zsolt, Messi… végül Lady Gaga veri ki a biztosítékot…

Elkezdődik a robogó elkészítése. Dávid lelkesen segít, Merlin még lelkesebben magyaráz, a xanaxok pedig – annál is lelkesebben csajoznak. Amikor elkészül a jármű, a xanaxok azzal állnak elő, hogy ők elvinnék magukkal referencia anyagnak. Biztosak abban, hogy a Nagy Xanax legalább egymillió mérnököt hív majd vendégmunkásnak – és ez az első értelmes ötlet tőlük, amióta megismertük őket.

Szereplők:

Merlin / Jordán Tamás
Sára, a felesége / Vlahovics Edit
Jancsi / Balogh János
Dóra / Varga Dóra
Dávid / Budai Dávid
Tünde / Unger Tünde
Xanaxok / Kálmánchelyi Zoltán, Vass Szilárd

 

Író: Sultz Sándor
A filmbejátszások rendezője: Horgas Ádám
Operatőrök: Kaczmarski Ágnes, Wolf Ferenc
Hangmérnök: Joós Márton

Rendező: Jordán Tamás

Külső szakértők:
Antro Nonprofít Kft.
Hivessy Géza okl. gépészmérnök
Stangli Ferenc villamosmérnök
Üveges Péter formatervező

Külön köszönet: Moveo Zrt.

Együttműködő partnerek:
Dél-Alföldi Regionális Innovációs Ügynökség Közhasznú Egyesület
Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft.
INNOVA Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft.
NORRIA Észak-Magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Közhasznú Kft.
KM-RIÜ Közép-magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség Közhasznú Egyesület
Közép-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft.
Pannon Novum Nyugat-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft.

 

Bemutató: 2011. november 7. 19 óra, Nagyszínpad

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.