ugrás a tartalomra

Metamorfózis

2011. április 19.
A Pygmalion kísérő kiállításaként, Metamorfózis címmel Bartek Péter Pál, Masszi Ferenc, Mengesz Ágnes, Mészáros György, Szabó Gábor és T.Takács Tibor munkát láthatják az érdeklődők a színház aulájában.

Örömünkre Szabó Tibor, a színház művésze sem híve a körmondatokban elvesző, hosszú megnyitó beszédnek, ahelyett Örkény egyik egypercesével nyitotta meg a kiállítást:

Élmény és művészet

T. Viktort, a festőt felrepítették a világűrbe. Nem ő volt az első utas, de ő volt az első művész az Űrben. Hat napot volt oda. Félúton járva megkérdezték tőle, mit akar inkább látni: a Saturnus gyűrűit-e vagy a Nap foltjait.

Neki nagyjából mindegy, mondta T.

Akkor inkább a napfoltokat mutatják meg neki; egy festőnek talán az az érdekesebb.

Talán igen, mondta T.

Visszaérkezése után unott arccal, konok hallgatásba merülve ült az újságírók közt a Kozmikus Repülőtér éttermében. Kérdéseikre nem válaszolt, egész idő alatt azt a narancsot bámulta, amit az egyik riporter meghámozott.

Néhány hét múlva azonban jelentős változás mutatkozott festői látásmódjában. Híres olajbogyó és biliárdgolyó csendéletein (az volt az ő úgynevezett "olajzöld" korszaka) megjelentek az első narancsok.

Öregkorában már citromokat is festett, legvégül még tyúktojásokat is, de a narancs egyetlen vásznáról sem hiányzott.

Ekkor lett nagy festő belőle.

A kiállítás május 2-ig látogatható.