ugrás a tartalomra

Párbeszéd, sötétben

premier: 2022. október 5.
Vecsei H. Miklós és csapata Arany János, József Attila és Pilinszky János életműve után most Csoóri Sándor munkássága előtt tisztelegve hozott létre egy koncert-színházi előadást, amely a mai eltávolodás és uniformizálódás ellen keres szenvedélyes és egymásra figyeléssel teli válaszokat.

PÁRBESZÉD, SÖTÉTBEN

Koncertszínház Csoóri Sándor életműve alapján

75 perc szünet nélkül

Párbeszéd, sötétben előadók
„Akkor még nem volt háború
s nem kellett egyetlen szorongás
és egyetlen bosszú bűvöletében élnem –
Úszott a Nap a szarvasok szemében
s szép neve volt a Földnek,
gyermeki szép neve volt.
Birsalmasárga hegy, pincék és seregélyek,
a piros szőlővessző időmön átparázslik.
Mindenütt nyár van most is,
de ez már másik –
visszhangot keresek és társakat, hogy éljek.”
Párbeszéd, sötétben csoportkép

Párbeszéd, sötétben - Koncertszínház Csoóri Sándor életműve alapján

Az előadást játsszák:
Vecsei H. Miklós
Hegedűs Bori
Mihalik Ábel (Hiperkarma, Kispál és a borz)
Ratkóczi Huba (SeeN)
Frimmel Jakab (Abel Label)
Rendező: Vecsei H. Miklós
Látvány: Kiégő Izzók


Nézői visszajelzések:

"Nem tudtam semmit Csoóriról, az előadás után pedig arra gondoltam, hogyan élhettem nélküle. Köszönöm nektek, nagyon kellett!"


"Irodalomtanárként és anyukaként is a könnyeimmel küszködtem, látva, hogy a legfontosabb dolgokat igazul, mégis ilyen minőségben, látványvilággal és katarzissal adtátok át nekem és a gyerekeimnek. Külön köszönet, hogy utána volt alkalmunk mindezt elmondani nektek. Azóta szól a lemez az autóban."


"Egyáltalán nem erre számítottam. Az első perctől beszippantott."


"Gyönyörű és félelmetes szövegek, a legjobb alter zenekarokra hasonlító zenék és letaglózó vetítés. Mikor jöttök vissza?"


Vecsei H. Miklós portré


Vecsei H. Miklósról:
A Junior Prima-díjas színművész a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett, gyakornoki évét a debreceni Csokonai Nemzeti Színháznál töltötte, majd 2015-2020 között a Vígszínház tagja (A Pál utcai fiúk előadás Nemecsekjeként nagy népszerűségre tett szert). Ifj. Vidnyánszky Attilával közösen vezeti a fiatal színházi alkotók közösségeként 2017 elején alakult Sztalker Csoportot, amely egy, az Arany János-évforduló apropóján készült, első saját bemutatóval (Kinek az ég alatt már senkije sincsen) indult útjára. Vecsei H. Miklós hívta életre 2018-ban „POKET” néven a Sztalker Csoport olvasást népszerűsítő projektjét. Szövegkönyveket és verseket ír, a SZFE doktori iskolájának hallgatója, több színházban is vendégszerepel, filmekben játszik, 2021 márciusától a Lapozz 99 irodalmi podcast műsorvezetője.