ugrás a tartalomra

Pecöli elvtárs szemérmes

2011. január 7.
Vajon hogyan lesz a két lábbal a földön járó férfiból estéről estére új személyiség? Talán furcsa, de Orosz Róbert korántsem az a mókás fickó, akit a színpadon látunk: sokkal mélyebb tartalom rejlik benne, mint az általa megformált figurák összességében.

Ha szerda, akkor színház; ha színház, akkor színészek; ha színészek, akkor dialógus. Bár ezúttal rendhagyó módon indul a beszélgetés: a „vendéglátó" Szerémi Zoltán a Paprika TV különkiadását konferálta fel a Café Freiben szép számmal összegyűlt közönségnek. A SzínházSzerda aktuális házigazdája ugyanis az újesztendő beköszöntének alkalmából saját készítésű korhelylevessel kedveskedett beszélgetőpartnerének, Orosz Róbertnek. És persze jó étel mellé járt a jó ital is, egy pohár pezsgő az ünnepi alkalomra. Amíg a vendég falatozik, a házigazda dallal szórakoztatja őt: ismét autentikus Szerémi-dalok csendülnek fel a koraesti találkozón, kezdetnek egy friss szerzemény a SzínházSzerdáknak otthont adó Café Frei tiszteletére.

A rögtönzött estebéd után a képzeletbeli reflektorok Robi felé fordultak, s kezdetét vette a Weöres Sándor Színház egyik nagy komikusának „boncolása". És megint hasonló történt, mint két héttel ezelőtt. A második-harmadik metszésnél kicsordult a lényeg: a többek között Pecöli elvtársat, Banda Lajost és Mr. Badgert megformáló férfi korántsem az a mókás kis fickó, akinek a színpadon látjuk. Sokkal mélyebb tartalom rejlik Orosz Róbertben, mint bármelyik figurájában. Furcsa arra gondolni, milyen nehéz lehet egy színésznek megküzdenie a realitással; nekünk, átlagembereknek fel sem tűnik, mivel jár a személyiségünktől, jellemünktől elrugaszkodva valaki más bőrébe bújni. Éppen ezért szórakoztató látni, hogy az úgynevezett bohémek is a valóságban járnak, és a szerepükből kilépve mennyiben hasonlítanak hozzánk.

Az este folyamán kiderült, hogy Robit Székesfehérváron érte utol a színpad hívó szava, amikor egy iskolai Ki mit tudon első helyezést ért el. Innen vezetett az út a Merlin Színházba, - Jordán Tamás védőszárnyai alá -, majd a Nemzeti Színházba, ezt követően Szombathelyre. Szerencsére Robi megtalálta a helyét a városban, érzése szerint sokkal élhetőbb, mint Budapest - különösen egy gyermekes család számára.

Vajon hogyan lesz a két lábbal a földön járó férfiból estéről estére új személyiség? A művész szerint elég alaposan megfigyelni az embereket, nem kell más, mint nyitott szemmel járni a világban. A beszélgetés egy újabb dallal és hosszú unszolással zárul: hiába szeretné látni Szerémi Zoltán Pecöli elvtársat, ő túlságosan izgulós, előkészületek nélkül nem mer közönség elé lépni. A következő alkalommal, január 12-én Czapkó Antal válaszol Orosz Róbert kérdéseire.

A fotógaléria itt tekinthető meg.

szerző: forrás: vaskarika.hu