ugrás a tartalomra

Portugál

premier: 2021. december 29.
A Portugálban mindenki elvágyódik, az előadás mégis a letaglózó tehetetlenségről és a belenyugvásról szól, ahol a hősök sehova se mennek, csak várnak, miközben egymást és magukat nyugtatgatják, hogy „majd”.

PORTUGÁL

Egressy Zoltán: Portugál

(Két felvonásban szünettel - 180 perc)

– tragikomédia –

A darab egy képzeletbeli magyar faluban, Irgácson játszódik, ahová egy meleg nyári napon harminc év körüli, budapesti esszéíró fiatalember érkezik. Betér a kocsmába, ahol a vidéki mikroklíma jellemző figurái élik és fogyasztják- a fröcsike mellett- sivár mindennapjaikat. Döbbenten és értetlenül fogadják a portugál naplementéről álmodozó fiút, aki melankolikus, gazdag felesége elől menekül, átutazóban álmai menedéke, Portugália felé.

A Portugálban mindenki elvágyódik, csak el innen egy olyan helyre ahol több az élet, a lehetőség, a szerelem, a minden. A Portugál mégis a letaglózó tehetetlenség és a belenyugvás története, ahol a hősök sehova se mennek, csak várnak, miközben egymást és magukat nyugtatgatják, hogy „majd”. Még a pesti értelmiségi hős is a tengerhez indul, végül elakad az első falusi kocsmánál.

 

 

Szereplők:

MASNI/Alberti Zsófi

BECE/Kovács Gergely

SÁTÁN/Horváth Ákos

KOCSMÁROS/Szabó Tibor

FELESÉG/Fekete Linda

PAP/Kelemen Zoltán

RETEK/Endrődy Krisztián

CSIPESZ/Orosz Róbert

JUCIKA/Németh Judit

BITTNER/Szathmáry Gábor

 

Díszlet, jelmez: Csík György

Zeneszerző: Szerémi Zoltán

Zene: Szirtes Edina Mókus és a Fabula Rasa

Ügyelő: Győrváry Eszter

Súgó: Bognár Alexandra

Rendezőasszisztens: Juhász Ádám

Rendező: Szerémi Zoltán

 

Bemutató: 2013. május 3. 19 óra, Márkus Emília terem