ugrás a tartalomra

Selection No.1: Varga Ferenc

premier: 2021. december 29.
A Weöres Sándor Színház most induló kiállítás sorozatával az egyik legjelentősebb kortárs képzőművészeti gyűjteményből, a szombathelyi Irokéz Gyűjteményből válogat. Selection No.1: Varga Ferenc, szobrász

SELECTION NO.1: VARGA FERENC

IROKÉZ COLLECTION - SELECTION NO.1.: Varga Ferenc szobrász

Időpont: 2012. január 20., 18.30

Helyszín: első emeleti előtér

Megnyitja: Lazáry Viktor alpolgármester

 

Varga Ferenc a Magyar Képzőművészeti Főiskola szobrász szakán végzett (mestere: Bencsik János), majd 2002-től Japánban a Kiotói Városi Művészeti Egyetem volt kutató hallgató, és itt írta meg doktori disszertációját is Szoborfaragásról a technokultúra és a tömegmédia korában címmel. 2007-től tanít a Pécsi Egyetem Művészeti Karának Szobrász Tanszékén.

 

A kiállításon szereplő művei:

Sikertelen kísérlet a szoborfaragásra hívó késztetés megtagadására

"Olyan korokban és kultúrákban, amelyekben a társadalom tiltja, ellenzi, kigúnyolja a szobrászatot, vagy egyszerűen csak nem teremt helyet a szobrászat számára, a szoborfaragó embernek két választása marad. Vagy kioltja magában a szoborfaragásra szólító késztetést, hogy a társadalom tagjának nevezhesse magát, vagy a környezetével szakít meg minden kapcsolatot, függetleníti magát a társadalomtól és a korától, saját helyét és a szobrai helyét pedig maga teremti meg egyedül, ebben a széles, nagy világban."

Emberkéz faragta kőarcok

"Lehetetlen dolog neutrális arcot faragni. Valamilyen tekintet mindenképpen megjelenik, akkor is, ha a szobrász nem akarja. A szobor arca nemcsak azért néz, mert a formája olyan, mint egy arc, hanem azért is, mert ember faragta. Mert emberi kéz és emberi szem munkájának az eredménye. Nagy gyakorlattal bizonyos mértékig irányítható az arckifejezés, de a tekintet léte nem a szobrász akaratától származik. Maga a szobrász csodálkozik el legjobban, amikor faragás során egyszer csak megjelenik a tekintet, és a munka haladtával egyre változó, finom arckifejezések végtelen gazdagsága."

(Részletek a művész honlapjáról.)