ugrás a tartalomra

Szakmák Színháza

premier: 2021. december 29.
A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Weöres Sándor Színház együttműködése.

SZAKMÁK SZÍNHÁZA

Jordán Tamás és társulata színpadi jelenetek segítségével mutatja be, teszi vonzóvá azokat a szakmákat, amelyekben már jelenleg is jelentős a szakemberhiány, és a felmérések szerint a jövőben sem remélhető, hogy elegendő lesz a felvételre jelentkezők száma. Mert a színház a maga nyelvén mindenhez hozzá tud szólni!

 

A szakmákhoz kapcsolódóan, íme egy példa a sok közül:

Ha egy színész a hegesztéssel találja szembe magát, és át kell élnie azt a lelkiállapotot, amit egy 14 éves, pályaválasztás előtt álló tanuló érez, máris beindul a képzelet gépezete. A fiú farkasszemet néz a tangéppel, a hegesztést modellizáló komputerrel, és megszólíthatja a készüléket, kérdezgetheti. Amaz pedig a színház szabályai szerint természetesen választ is ad. Kapcsolatba kerülnek egymással, az oktató gép tanácsokat ad, dicsér vagy korhol; a tanuló szeretheti és haragudhat rá. Kölcsönös lesz a rokonszenv, barátságot kötnek. Aztán feltűnik egy helyes kislány. A fiú vagánykodik frissen szerzett tudásával. Hódítani akar vele. Persze az ismeretei még a nullával egyenlők. De a gép súg, segít, mert drukkol a fiúnak. Közben mi, nézők megismerkedünk a hegesztés alapvető ismérveivel, és talán egy kicsit meg is szeretjük a jószerivel még ismeretlen szakmát. És természetesen a kislány is meg van hódítva.

 

Gondoljunk csak bele, mennyi efféle szituációs játék lehetséges…!

Az ezekre alapuló rendhagyó színházi előadás kiemelten kezeli a pályairányítást, pályaorientációt, hogy a fiatal a pályán is maradjon.

A népszerűsítésre szoruló szakmák kiválasztásánál a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság ajánlását vettük figyelembe.

 

Szereplők:

A színpadon:

MERLIN, a varázsló/Jordán Tamás

JANCSI, a tanítvány/Balogh János

SÁRA, Merlin felesége/Vlahovics Edit

DÁVID, Jancsi barátja/Budai Dávid

 

A „varázsvásznon”:

Mester tanár úr/Varga István

Tüll asszony/Bukvai Albertné

Dóri, mint robot és mint leány/Varga Dóra

A háttérben diákok, diáklányok.

 

Rendező: Jordán Tamás

Bemutató: 2010. január 26.

 

Támogató:
Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet

Együttműködő partnerek: Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetsége, Szombathelyi Vállalkozói Központ, Pannon Novum Regionális Innovációs Ügynökség