ugrás a tartalomra

Százhetvennégy dráma jeligével

2013. február 28.
Lezárult a Weöres Sándor Színház drámapályázatának első szakasza. Most van az előzsűrizés ideje, eredményhirdetés a névadó 100. születésnapján: június 22-én.

Június 22-én ünnepeljük Weöres Sándor 100. születésnapját. A Weöres Sándor Színház ezen a napon tartja a Szent György és a sárkány című Weöres-dráma díszbemutatóját, és ekkor lesz a centenáriumra kiírt drámapályázat eredményhirdetése is. A pályázat első köre lezárult: 184 pályamunka érkezett a színházba. A borítékra február 15-én éjfélig kellett rákerülnie a postai pecsétnek, vagyis számítani lehetett arra, hogy néhány nappal ezután még érkeznek pályaművek az Akacs Mihály utca 7-be; mint ahogy érkeztek is. A beérkezett 184 pályázatból 174-et fogadott be a kiíró, az elutasított tíz pályamunka nem felelt meg a formai kritériumoknak, ezért nem vehet részt a versengésben. Az előzsűrizés már megkezdődött, a nyertesről ezután dönt a szakmai zsűri.

A kiíró elvárása volt, hogy a pályázatra beadott művek Weöres Sándor Testamentumának szellemében jöjjenek létre: "Ha valaha síremléket, szobrot, emléktáblát kapok, vagy bármely intézet a nevemet viseli, mindegyikre véssék rá e sorokat: Az emberiség akkor fog boldogulni,

- ha rááll az egyetlen józan, ráállható alapra: ha szükségleteit elégíti ki, és nem szenvedélyeit, bosszúvágyait, rögeszméit.

- ha módot lel arra, hogy ne legyen kénytelen eltűrni, hogy gonosztevők, őrültek, komédiások, mániákusok vezessék, fel bírja ismerni őket, és nem szolgálja többé az ő terveiket.

- ha érzi és tudja, hogy erőszakot és elnyomást tétlenül szétnyűni kisebb rossz, mint tettel legyűrni.

- ha úgy tevékenykedik, hogy nem árt vele se másnak, se magának.

Ha ezt nem az egész emberiség, hanem csak egyetlen nép tudja: bármily megpróbáltatás és csapás érheti, mindig megerősödve és megsokszorozódva fog felemelkedni. Nem pusztul el, míg hatalom és fölény délibábjai helyett a józan mértékhez igazodik. Mértékét eltanulják a szomszéd népek is, majd azoknak szomszédai."

A pályázatra csak olyan magyar nyelvű színdarabbal lehetett nevezni, amely még nem jelent meg nyomtatásban, nem mutatták be, nem nyert díjat korábbi drámapályázatokon. Egy szerző (vagy szerzői társulás) csak egy jeligés művel indulhatott. A nyertes jutalma nettó 3 millió forint.

 

 

 

Vonatkozó cikk:

Weöres Sándor drámapályázat

 

szerző: Vas Népe (Szerző: Ölbei Lívia)