ugrás a tartalomra

Szerelmes Balázs

premier: 2021. december 29.
Képzelj el egy embert, aki nyolc éve nem megy ki a lakásából. Képernyők közt él, látszólag részt vesz az életben, egy óriás telefonkijelző segítségével.

SZERELMES BALÁZS

„élőfilm ”
Philippe Blasban „Szerelmes Thomas” című forgatókönyve alapján írta Dömötör Tamás

Képzelj el egy embert, aki nyolc éve nem megy ki a lakásából. Képernyők közt él, látszólag részt vesz az életben, egy óriás telefonkijelző segítségével.


Mindene megvan: munkája számítógép előtt végezhető, anyagi biztonsága adott, édesanyja, a biztosítója, az analitikusa, a konyhagép szervizes arc, néha egy-egy chaten talált nő összeköti a világgal, de életterébe nem léphet senki sem. Szexuális kapcsolata gépcsajokkal van leginkább, számítógépes program és egy speciális ruha kell, semmi más. Ha ki akar menni otthonából, a férfit pánikroham fogja el. Mindenki azon van, hogy meggyógyuljon, vagy legalábbis ezt mondják neki. Biztosítója még "receptre" kapható prostituálttal is segítene, alanyi jog egy tökéletes világban. A boltos havonta feltölti a zsiliphűtőt, a privát mentális és fizikai edző skype-thai-chi leckét ad, az angoltanár éteren át tanít. Minden beszélgetés, amely számítógépen keresztül folyik - mobiltelefont is beleértve - rögzítére kerül, előkereshető számítógépes adattá válik. Ez a fizetség a bezárt kényelemért. Betegségért. A szabadságért. Nevezzük akárhogy.


Képzeld el magad: biztosítód biztosítja a jólétedet, bárkivel tarthatod a kapcsolatot egy nagy videofon segítségével, feltöltik a hűtődet amikor csak kéred, azt nézel és hallgatsz, amit akarsz, és még egészségügyi szexszolgáltató is választható. Ki nem mehetsz és be sem jöhet senki, mert akkor rosszul leszel. Cserébe lekerül rólad a stressz, a mindennapi görcs a létezésért, nem focizol többet, csak nézed, a híradóval követed a világot, nem kell beszélgetni, csak amíg jólesik, nem lesz büdös a másik, magadért felelsz csak, négymilliárd gépnő csak rád vár a világ legnagyobb virtuális és hologrammkuplerájában. Cserébe csak az adataid kellenek, azok alapján megállapítható és ellenőrizhető a fogyasztásod. Ezáltal mondjuk te is. Ez pont a szabadságod. Az időd. Az életed. Képzeld el.


Élnél így, hogy napi nyolc-huszonnégy órát képernyőkkel beszélsz? Hogy célzott információkkal irányított életed legyen, amelyben az vagy, amit megveszel? Hogy úgy legyél börtönben, hogy észre se vedd, hogy ott vagy? Élnél így? Vagy pont így élsz? Jobb, ha mielőbb kimész.

Ebben az előadásban több mint tíz színész játszik, de csak egy látható a színpadon. A többiek élőben kommunikálnak vele, de kivetítőn keresztül, mintha egy nagy mobiltelefon kijelzője volna a szoba egyik fala. Skype-színház, illetve inkább "élőfilm" egy színházi tolmács segítségével. Ő Balázs Balázs, a főszereplő, fiatal európai férfi. Az előadáshoz technikai segítséget nyújt a KIROWSKI.


Szereplők:
Czukor Balázs, Péter Kata, Csonka Szilvia, Kiss Mari, Kelemen Zoltán, Szabó Tibor, Trokán Péter, Czapkó Antal, Horváth Ákos, Vlahovics Edit, Farkas Ádám, Senkovics Petra, Szalay Katinka, Papa-Ionescu Dóra, Nagy Eszter

Rendező:
Dömötör Tamás

Bemutató: 2009. február 20.

BÉRLETBEN!
szerző: wssz