ugrás a tartalomra

Színházfilm - Kertmozi a teraszon

premier: 2021. december 29.
Új nyári sorozatot indított a Weöres Sándor Színház: a Krúdy Klub teraszán színházhoz közelálló filmalkotásokból láthatnak válogatást az érdeklődők.

SZÍNHÁZFILM - KERTMOZI A TERASZON

Színházfilm - Kertmozi a Weöres Sándor Színház teraszán

Új nyári sorozatot indított a Weöres Sándor Színház: a Krúdy Klub teraszán színházhoz közelálló filmalkotásokból láthatnak válogatást az érdeklődők. Szezonnyitóként Maár Gyula rendezését, az 1975-ben készült Déryné, hol van? című mozit láthatta a közönség Maár Gyula rendezésében. A vetítést megelőzően Törőcsik Marival beszélgetett Jordán Tamás. A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas művésznő Déryné szerepével elnyerte az 1976-os Cannes-i Filmfesztivál legjobb női alakításért járó díját.

A kertmozi programja:

Déryné, hol van? - 2014. július 25. 20.30 óra

színes, magyar filmdráma, 1975, 93 perc

Az est vendége: Törőcsik Mari, házigazdája: Jordán Tamás

Jegyár: 800 Ft (belépő csak az előadás előtt, a helyszínen váltható)

A magyar színházi világ 19. századi nagy változásai idején az öregedő Déryné válságba jut: folytassa-e színészi pályáját, vagy vonuljon vissza? Bár tehetsége teljében van, úgy érzi, az új, divatos áramlatok a pálya szélére sodorják. Ekkor - tizennyolc évi távollét után - érte jön Déry, hogy megmentse, hogy elvigye abba a békés kis családi fészekbe, amelyet az ő számára teremtett meg. Déryné vele megy, de hamarosan rádöbben, hogy nem a gondtalan, gondolattalan polgári élet az ő világa. Visszatér a színházba, a mindennapos harcok és sikerek világába.

Rendező: Maár Gyula Szereplők: Törőcsik Mari (Déryné), Kállai Ferenc (Déry), Sulyok Mária (Déry anyja), Esztergályos Cecília (Schodelné), Gelley Kornél (Magyar úr), Ráday Imre (Intendáns), Major Tamás (Jancsó), Kozák András (Gróf), Kern András

Isten hozta, őrnagy úr! - 2014. augusztus 1. 20.30 óra

színes, magyar játékfilm, 1969, 96 perc

Jegyár: 800 Ft (belépő csak az előadás előtt, a helyszínen váltható)

Tót Lajos tűzoltóparancsnok, köztiszteletben álló ember, felesége és lánya isteníti. Fiúk a fronton van. Egy napon tábori lapon közli, hogy őrnagya betegszabadságát szülei falujában tölti. A család felkészül a vendég fogadására, de arra a testi és lelki terrorra, amely következik, egyikük sem számít.

Rendező: Fábri Zoltán Szereplők: Latinovits Zoltán (Őrnagy úr), Sinkovits Imre (Tót Lajos, tűzoltóparancsnok), Fónay Márta (Tótné/Mariska), Venczel Vera (Tót Ágika), Dégi István (Gyuri atyus, postás), Páger Antal (Tónay plébános), Dudás Mária (Postáskisasszony)

 

Az ötödik pecsét - 2014. augusztus 8. 20.30 óra

színes, magyar filmdráma, 1976, 107 perc

Jegyár: 800 Ft (belépő csak az előadás előtt, a helyszínen váltható)

1944. A kiskocsmában a törzsvendégek (az órás, a könyvügynök, az asztalos, a fényképész és a kocsmáros) mindennapos dolgokról beszélgetnek. A borjúszegy elkészítésének módjáról, az ismerősökről, meg arról, hogyha módjuk lenne haláluk után feltámadni, a gazdag zsarnok vagy a szerencsétlen, de tisztességes rabszolga sorsát választanák-e. Nem is sejtik, hogy a felvetett elméleti kérdésre másnap már a nyilasok kínzókamráiban - a gyakorlatban, tetteikkel kell felelniük.

Rendező: Fábri Zoltán
Szereplők: Őze Lajos (Gyuricza Miklós), Márkus László (Király László), Dégi István (Keszei Károly), Horváth Sándor (Kovács János), Bencze Ferenc (Béla), Pécsi Ildikó (Irén), Moór Marianna (Lucy), Latinovits Zoltán (Civilruhás), Bánffy György (Magas), Cserhalmi György, Vándor József (Macák), Békés Rita (Erzsi)

 

 

 

Vonatkozó cikk:

Déryné előtűnik a ködből