ugrás a tartalomra

Szóról szóra: Boldogok és unokáik

premier: 2021. december 29.
Vendégek: Batthyány Bálint és Habsburg György

SZÓRÓL SZÓRA: BOLDOGOK ÉS UNOKÁIK

Házigazda: Burkon László újságíró

Batthyány Bálint kémikus, üzletember, a főként magyar nyelvű sajtótermékeket a világ minden tájára exportáló Batthyány Kultur-Press Kft. többségi tulajdonosa, a szegények orvosa, a 2003-ban boldoggá avatott Batthyány-Strattmann László unokája. Magyarországon nevelkedett, családjával 1956-ban hagyta el az országot, később Svájcban telepedett le, ahol – emigráns társaival együtt – 1989-ben megalapította a Zürichi Kerekasztal Társaságot. 1996-ban hazatért – elmondása szerint ez volt életében a harmadik rendszerváltás –, azóta Budapesten él. Három felnőtt fia van, mindhárman beszélnek magyarul, ám így is a kiterjedt Batthyány-család azon kevés tagjai közé tartoznak, akik értik őseik nyelvét. Idejét múltnak érzi a címek és rangok használatát, ezért nem szereti, ha grófnak szólítják.

Habsburg György újságíró, politikus, közéleti személyiség, utazó nagykövet, 2004 óta a Magyar Vöröskereszt elnöke, a 2004-ben boldoggá avatott IV. Károly, az utolsó magyar király unokája. A Német Szövetségi Köztársaságban született, osztrák és magyar nemzetiségűnek vallja magát. Dolgozott több televíziós társaságnál, illetve újságnál – részben szabadúszóként. 1993-ban költözött Magyarországra, és felvette a magyar állampolgárságot. Felesége Eilika oldenburgi hercegnő, akivel 1997-ben a budapesti Szent István-bazilikában házasodtak össze. A házaspár jelenleg is Magyarországon él, három kiskorú gyermekük van. György édesapja, Habsburg Ottó irodájának vezetője, segíti a Páneurópai Mozgalom működését hazánkban. A Budapesti Műszaki Egyetem szenátora. Hat nyelven beszél.

Boldog Batthyány-Strattmann László és Boldog IV. Károly király éppen 90 évvel ezelőtt többször is találkozott Szombathelyen, illetve Körmenden. A két unoka, Batthyány Bálint és Habsburg György még soha nem találkozott egymással. Ez lesz az első alkalom.