ugrás a tartalomra

Szóról szóra: Hűség a kórházhoz, egymáshoz

premier: 2021. december 29.
Vendégek: Dr. Andits Miklós és dr. Andits Tamás

SZÓRÓL SZÓRA: HŰSÉG A KÓRHÁZHOZ, EGYMÁSHOZ

Sokszor elhangzik bizonyos szituációk értelmezéseként, hogy „a sors játéka (szeszélye) folytán” történt ez vagy az, alakult így vagy úgy. Nos, mivel nem áll tőlünk távol a játék, próbáljunk meg magunk létrehozni olyan szituációt, amire talán még a sors sem gondolt.

Hívjunk meg nyilvános esti beszélgetésre (párbeszédre) két kiválasztott embert. Lehet, hogy az illetők nem is ismerik egymást, de mi tudjuk, hogy az életüknek van egy-egy mozzanata, szakasza, ami valamiképpen összeköti őket. Vagy ismerik ugyan egymást, de életvitelben, gondolkodásban olyannyira különbözőek, hogy csak bizonyos feltételek közepette képesek egymással beszélgetni.

Burkon László újságíró, a Vas Népe munkatársa vállalkozott arra, hogy szokványosnak semmiképpen nem nevezhető beszélgetésre hívjon Vas megyei, szombathelyi, illetve helyi kötődésű ismert vagy kevéssé ismert személyiségeket a Weöres Sándor Színházba. Az elmúlt évadban kezdődött sorozat folytatódik októberben.

Szóról szóra - Horváth Olga és Horváth József / Mészáros Zsolt

2010. október 25. hétfő, 19.00 óra

Hűség a kórházhoz, egymáshoz

Vendégek: Dr. Andits Miklós és dr. Andits Tamás

Dr. Andits Miklós csecsemő- és gyermekgyógyász, nephrológus, 1939-ben született Győrben, tanító szülei negyedik gyermekeként. A Pécsi Orvostudományi Egyetemen kapott orvosi diplomát, egy héttel később már munkába is állt a Markusovszky kórházban, ahol jelenleg is dolgozik, immár főorvosi rangban a Csecsemő- és Gyermekosztályon. Számos szakmai kitüntetés tulajdonosa, köztük Az egészségügy kiváló dolgozója és Kiváló orvos. Egész életében sportolt, ma már „csak” kerékpározik, igaz, néha maratoni távokon, például Komáromba és vissza Szombathelyre. Két lánya közül az egyik orvos, a másik – talán nem véletlenül – maratoni futó.

Dr. Andits Tamás fizioterápiás és belgyógyász szakorvos, 1943-ban született Győrben, tanító szülei ötödik gyermekeként. Szintén a Pécsi Orvostudományi Egyetemen diplomázott, majd testvérét követve jött a Markusovszky kórházba, ahol 17 évig belgyógyászként dolgozott. 1985-től vezeti a nappali kórházat, jelenleg a Fizioterápiás Osztály osztályvezető főorvosa. Gyermekkora óta sportol, most is teniszezik, kosárlabdázik és síel. Több mint ezer alkalommal ült sportorvosként a Haladás, illetve Falco kispadján. Felesége pszichiáter-neurológus szintén a Markusovszky kórházban, egyik lánya kultúrantropológusként Indiát járja, a másik történész.

Helyszín: Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtár

Belépő: 200 Ft