ugrás a tartalomra

Szóról szóra: Színház az egész város

premier: 2021. december 29.
Vendégek: Nagy János, Németh Gyöngyi és Török Gábor

SZÓRÓL SZÓRA: SZÍNHÁZ AZ EGÉSZ VÁROS

Színház az egész város

Vendégek: Nagy János, Németh Gyöngyi és Török Gábor

Házigazda: Burkon László újságíró

 

Nagy János énekművész és fodrászmester, a Melódia Énekegyüttes és a szombathelyi Opera Egyesület alapítója és vezetője. Gyermekként hegedülni és zongorázni tanult, majd a televízió Repülj páva versenyén már énekesi erényeket csillogtatott. 1986 óta hivatásos énekes, négy évig volt tagja a szegedi színház operatársulatának, majd magánénekesként Győrbe szerződött, onnan járt Bécsbe koncertezni. Fellépett Clevelandben is. Pályafutása alatt több mint háromszázszor énekelte el Bánk bán áriáját. Fodrász és énekesi munkásságát több tucat kitüntetés övezi, szakmájában magyar bajnok, aranykoszorús mester, 2010-ben az év fodrásza Vas megyében, kamarai szakképzési díjjal is kitüntették. Énekesi pályáját egyebek mellett Bartók-Pásztory-díjjal ismerték el.

Németh Gyöngyi drámapedagógus, aki – amellett, hogy oktat – jelenleg is egyetemre jár és nyelvet tanul. Éppen olyan szívesen dolgozik statisztaként, mint amilyen kedvvel rendez. A szombathelyi Homo Ludens Zenés Színpad megalapítója, művészeti vezetője. Drámapedagógusként a Reményik Suliszínházat vezeti. Közreműködik a Weöres Sándor Színház előadásaiban. Mostanában a gyermekszínjátszás, a mozgásszínház és a dramatizálás foglalkoztatja. Kitüntetések: Miniszteri elismerő oklevél, Közösségi kultúráért elismerő oklevél. A Zenés Ifjúsági Színpadok Országos fesztiválján 1. és 3. díj, alkotói különdíj, a fesztivál fődíja, a legjobb rendezőnek járó díj, a Vasvári Nemzetközi Színjátszó Találkozón bronzminősítés, a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Fesztiválon arany minősítés.

Török Gábor népművelő, pedagógus, 1970-től a művelődési ház első főállású igazgatója Toronyban, ahol megalapítja a Bodárka Színpadot, a csoport falusi együttesként az országban másodikként kapott kiváló címet. 1980 óta a szombathelyi főiskola tanára, részt vett a Márkus Emília Irodalmi Színpad munkájában, a Németh László Szakkollégium égisze alatt életre hívta az Ékezet Színkört. Rendezőként több társulatban is tevékenykedik. 1976-ban alapította, azóta is vezeti a Ferrum Színházi Társulást, amely 1991-ben kapott kiváló együttes címet, s a nem hivatásos művészeti együttesek közül az országban elsőként vehette át a Csokonai-díjat. Egyéni elismerései: Mestertanár, Aranykatedra, Szombathely Kultúrájáért Életműdíj. A Ferrum több tehetséges színművészt is kinevelt, például Fekete Ernőt, Lengyel Ferencet és Hujber Ferencet.

Közreműködik: a Melódia Énekegyüttes, a Homo Ludens Zenés Színpad, a Ferrum Színházi Társulás és – Madló István, a szombathelyi színjátszók doajenje, aki több mint 60 évig volt színpadon.

 

Helyszín: Weöres Sándor Színház, Krúdy Klub

Belépő: 200 Ft