ugrás a tartalomra

Top Dogs

premier: 2021. december 29.
Egyik pillanatról a másikra utcára kerülhetünk, kieshetünk a rendszerből. És onnan nagyon nehéz a visszaút. Urs Widmer Top Dogs-a erről a fenyegetettségről szól, sok humorral és sokkoló éleslátással.

TOP DOGS

Urs Widmer: Top Dogs

(Egy felvonásban: 105 perc)

Top Dogs – vagyis Nagykutyák. Topmenedzserek, akik korán és gyorsan értek el látványos sikert valamelyik multinacionális vállalatban. Megmászták a szamárlétrát, átgázoltak mindenkin, és most értetlenül nézik, ahogy rajtuk gázol át a rendszer. Ők a szereplői Urs Widmer svájci születésű próza- és drámaíró darabjának, amely egy kirúgott menedzsereknek szervezett tréningen játszódik. Itt próbálnak a vesztes közép- és csúcsvezetők ismét visszakapaszkodni a boldog győztesek közé, itt tanulják meg, hogyan kell újra pozitívan hozzáállni az élethez, hiszen a negatív kisugárzás nem kelt jó benyomást a munkaerőpiacon. Különböző szerepjátékok során gyakorolják, hogyan mosolyogjanak akkor is, ha utálnak valakit, hogyan hazudják magukat energikusnak, vidámnak, nyitottnak, fiatalnak, hogyan keltsenek jó benyomást a saját eladhatóságuk érdekében – mert különben nem marad más számukra, mint a valóság. És a valóság korántsem „happy”: a mélyén ott a félelem, a magány és a létbizonytalanság.

A darab 1996-ban keletkezett, abban az évtizedben, amelyben a multinacionális cégek megjelentek Magyarországon is, és magukkal hoztak egy új fogyasztói kultúrát, a hozzá tartozó nyelvvel és embertípussal együtt. Ez a kultúra ma már a mindennapjaink része, ahogyan az is, hogy egyik pillanatról a másikra utcára kerülhetünk, kieshetünk a rendszerből. És onnan nagyon nehéz a visszaút. Urs Widmer Top Dogs-a erről a fenyegetettségről szól, sok humorral és sokkoló éleslátással.

 

Szereplők:

Martha Wrage: Kiss Mari

Barbara Bihler: Németh Judit

Rita Jenkins: Nagy Cili

Eric Müller: Bajomi Nagy György

Richard Deér: Szerémi Zoltán

Xaver Neuenschwander: Szabó Tibor

Peter Krause: Orosz Róbert

Felix Tschudi: Horváth Ákos

 

díszlet: Horesnyi Balázs

jelmez: Vellich Rita

dramaturg: Ari-Nagy Barbara

ügyelő: Schmidt Róbert

súgó: Papp-Ionescu Dóra

a rendező munkatársa: Juhász Ádám

rendező: Béres Attila


Bemutató: 2012. május 11., 19 óra, Márkus Emília terem

 

 

 

Vonatkozó cikk:

Béres Attila rendezett Szombathelyen

Deér úr, el van bocsátva

Előadás fehér dobozban

Urs Widmer: Top Dogs című darabja a színházban

Egy igazi válságdráma

Top-menedzser-egerek a pácban

Önmenedzselés kontra önirónia