ugrás a tartalomra

Tudomány a színpadon - A bacon-szalonna esete a Bakonnyal

premier: 2021. december 29.
Az összehasonlító nyelvészet olyan, mint a futball: nagyon sokan gondolják róla azt, hogy értenek hozzá. És közülük jó néhányan nem csak önmagukat szórakoztatják a nyelvészkedéssel, hanem a nagyközönséget is. Vendégünk: Honti László nyelvész.

TUDOMÁNY A SZÍNPADON - A BACON-SZALONNA ESETE A BAKONNYAL

Az összehasonlító nyelvészet olyan, mint a futball: nagyon sokan gondolják róla azt, hogy értenek hozzá. És közülük jó néhányan nem csak önmagukat szórakoztatják a nyelvészkedéssel, hanem a nagyközönséget is. Az információk szabad áramlásának korában bárki könnyen közkinccsé teheti a „kutatásait”.

A magyar nyelv finnugor rokonságának elméletét naponta döntik meg. Alternatív elméletekben pedig nincs hiány: a töröktől a sumeren át az etruszkig úgyszólván minden más nyelvvel rokonítják a magyart. Sőt, vannak, akik szerint a magyar nyelv a legrégibb a világon. Mára a téveszmék, áltudományos tételek olyan mértékben ívódtak be a közgondolkodásba, hogy a finnugor nyelvtudomány képviselői is felvették a kesztyűt: A nyelvrokonságról – az török, sumer és egyéb áfium ellen való orvosság címmel tavaly könyvet adtak ki a nagyközönség számára. A könyv főszerkesztője Honti László akadémikus, finnugor nyelvész volt, akivel többek között arról beszélgetünk, hogy mit jelent a nyelvrokonság, hogyan bizonyítható a magyar nyelv finnugor rokonsága, hol hibáznak azok, akik a magyar nyelv sumér, etruszk, vagy éppen török eredetét hirdetik, és hogy mi lehet az oka a téveszmék széleskörű társadalmi elterjedtségének.

Honti László finnugor nyelvész, a MTA rendes tagja, a Károli Gáspár Református egyetem tanára. Hosszú éveken át tanított Hollandiában, a Groningeni Egyetemen, ill. Olaszországban az Udinei Egyetemen. Több külföldi tudós társaságnak is tiszteletbeli tagja, és ő a tekintélyes Nyelvtudományi Közlemények c. tudományos folyóirat főszerkesztője is.

A beszélgetést vezeti: Lukácsi Béla a Magyar Rádió Tudományos Szerkesztőségének vezetője

Vendég: Honti László nyelvész

Házigazda: Jordán Tamás

 

Időpont: 2011. április 13., 19.00

Helyszín: Stúdiószínpad

Jegyár: 500 Ft