ugrás a tartalomra

Tudomány a színpadon - új sorozat indul a Thea-térben

2011. február 4.
A színház Thea-tér programja egy új sorozattal bővül Lukácsi Béla, a Magyar Rádió Tudományos Szerkesztőségének vezetője összeállításában. Ezeken az esteken a tudományos világ legváltozatosabb területeiről, a legújabb kutatásokról kérdezik vendégeiket a Hétköznapi Tudomány című rádiós műsor szerkesztői, Gimes Júlia, Elek László és Lukácsi Béla.

A tavaszi szezonban Németh György ókortörténésszel, Bodor Elek szívsebésszel és Honti László nyelvésszel találkozhatnak az érdeklődők.

 

A SOROZAT ELSŐ RÉSZE: VARÁZSLATOS ÓKOR - ANTIK ÁTKOK ÉS AMULETTEK

A szombathelyi Savaria Múzeumban őriznek egy görög nyelvű átoktáblát, amely egy Adjectus nevű férfi, Cupida fia romlását kívánta. Pannonia területéről több mint egy tucat ilyen ólomtáblát ismerünk, de ezüst- és aranytáblácskákra írt mágikus amulettek is előkerültek. Az előadás a legújabb kutatások nyomán, bőséges képanyaggal bemutatja, milyen varázslatokkal éltek a Római Birodalom polgárai, milyen eszközöket használtak hozzájuk, és e bűbájok mennyiben engednek betekintést elődeink vágyaiba és félelmeibe. (Németh György)

Németh György ókortörténész - saját bevallása szerint – nem szeret és nem szokott unalmas témákkal foglalkozni, ezért aztán az ókor az ő előadásában mindig izgalmas, érdekes, meghökkentő és nagyon emberi. Lenyűgözően tud beszélni pl. az ókori humor, a korrupció történetéről, vagy a római választási kampányokról, taktikákról, trükkökről és csalásokról, a gyerekjátékokról, amelyek közül sokat még ma is játszanak, de szórakoztató történetei vannak a krétai ún. Faisztoszi Korong reménytelen megfejtési kísérleteiről is. Őt hallgatva az lehet az érzésünk, hogy az ókor nincs is olyan messze tőlünk. (Lukácsi Béla)

Sorozatszerkesztő: Lukácsi Béla a Magyar Rádió Tudományos Szerkesztőségének vezetője

Vendég: Dr. Németh György, ókortörténész egyetemi tanár, az MTA doktora, az ELTE Történeti Intézet Ókortörténeti Tanszékének vezetője.

Házigazda: Jordán Tamás

Időpont: 2011. február 7. (hétfő) 19 óra

Helyszín: Weöres Sándor Színház, Krúdy Klub

Jegyár: 500 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.