ugrás a tartalomra

Tudomány a színpadon: Varázslatos ókor

premier: 2021. december 29.
Az előadás a legújabb kutatások nyomán, bőséges képanyaggal bemutatja, milyen varázslatokkal éltek a Római Birodalom polgárai, milyen eszközöket használtak hozzájuk, és e bűbájok mennyiben engednek betekintést elődeink vágyaiba és félelmeibe.

TUDOMÁNY A SZÍNPADON: VARÁZSLATOS ÓKOR

Varázslatos ókor

ANTIK ÁTKOK ÉS AMULETTEK

A szombathelyi Savaria Múzeumban őriznek egy görög nyelvű átoktáblát, amely egy Adjectus nevű férfi, Cupida fia romlását kívánta. Pannonia területéről több mint egy tucat ilyen ólomtáblát ismerünk, de ezüst- és aranytáblácskákra írt mágikus amulettek is előkerültek. Az előadás a legújabb kutatások nyomán, bőséges képanyaggal bemutatja, milyen varázslatokkal éltek a Római Birodalom polgárai, milyen eszközöket használtak hozzájuk, és e bűbájok mennyiben engednek betekintést elődeink vágyaiba és félelmeibe.

(Németh György)

 

Németh György ókortörténész - saját bevallása szerint – nem szeret és nem szokott unalmas témákkal foglalkozni, ezért aztán az ókor az ő előadásában mindig izgalmas, érdekes, meghökkentő és nagyon emberi. Lenyűgözően tud beszélni pl. az ókori humor, a korrupció történetéről, vagy a római választási kampányokról, taktikákról, trükkökről és csalásokról, a gyerekjátékokról, amelyek közül sokat még ma is játszanak, de szórakoztató történetei vannak a krétai ún. Faisztoszi Korong reménytelen megfejtési kísérleteiről is. Őt hallgatva az lehet az érzésünk, hogy az ókor nincs is olyan messze tőlünk.

(Lukácsi Béla)

 

Sorozatszerkesztő:

Lukácsi Béla a Magyar Rádió Tudományos Szerkesztőségének vezetője

Vendég:

Dr. Németh György, ókortörténész egyetemi tanár, az MTA doktora, az ELTE Történeti Intézet Ókortörténeti Tanszékének vezetője.

Házigazda:

Jordán Tamás

 

Belépő: 500 Ft