ugrás a tartalomra

Üzenetek az óceánjáróról

2011. április 19.
Korábban ez volt a vidéki színházak budapesti szemléje, most Rivalda Fesztiválnak hívják azt a tavaszi találkozót, amelyen a vidéki színházak kirándulnak a fővárosba.

Az eseménynek az idén április 26-a és május 10-e között ad helyet a budapesti Thália Színház. A társulatok kizárólag friss, a 2010/2011-es évadban bemutatott előadásokat ajánlhattak, amelyekből szakmai zsűri válogatott: így alakult ki az a mezőny, amelyben Szombathely, Békéscsaba, Nyíregyháza, Szeged, Kecskemét, Debrecen, Szolnok, Miskolc, Budaörs, Győr, Dunaújváros, Zalaegerszeg, Szekszárd és Székesfehérvár színháza küldi üdvözletét - egy-egy előadás által - a fővárosnak. A szombathelyi Weöres Sándor Színházból A kis Lord című Jeles András-előadás április 26-án érkezik a Tháliába.

Kár, hogy a színház Szombathelyen nem játszotta-játssza többször ezt a minden tekintetben varázslatos előadást - amely a nézőtől is maximális odaadást kíván. Legközelebb mindenesetre a Thália-közönség előtt tárul föl ez a csodálatos képeskönyv.

A következő képeken az már Dingo professzor. Otthon a szalonban, a zongora fölött lóg Mrs. Badger mint Mrs. Swosser. a pamlag fölött pedig mint Mrs. Dingo , vázolja föl felesége előtörténetét az óceánjáró közönségének Mr. Badger - Orosz Róbert -; aztán hozzáteszi, hogy Mrs. Badgerről mint Mrs. Badgerről nincs másolatom, mert birtokomban van az eredeti . Az instrukció szerint ezen a ponton lelkesen nevet, jelezve, hogy ez tréfa volt . Mrs. Badger - Németh Judit - pedig valóban ott feszít az óceánjáró fedélzetén megszerkesztett élőképben, személyesen, teljes életnagyságban.

De mi marad egy színházi előadás után? Fotók és video-felvételek, képek az emlékezetben; meg valahol a (metaforikus) szív tájékán az az erősödő izzás, amely bizony nem a nyári napfelkelte, csak egy vörös színházi függöny, amely íme, most megmozdul, de csak annyira, mint a lovak bőre, ha bögölyök csipkedik: a függöny nem nyílik szét, csak középen kettéválik kissé, hogy előléphessünk (...) .

 

szerző: forrás: Vas Népe (szerző: Ölbei Lívia), fotó: Mészáros Zsolt