ugrás a tartalomra

Vass Szilárd-2012.11.28.

2012. november 28.
Amikor este fél tíz körül emberek vitatkoznak egymással, csúnya "b" betűs szavak hangzanak el, akkor én személy szerint a magam kemény 36 évével hirtelen elkezdem kívülről látni a szituációt, és nevetek.

Magunkat, színészeket nevetem ki. Tudom, nagy a feszültség, mindjárt bemutató, rengeteg vélemény „különbözik össze”, de mit csinálunk mi tulajdonképpen? Azon vitázunk, hogy lehet-e állva idegesnek lenni. Hogy lehet-e sokáig idegesnek lenni. Hogy balra vagy jobbra forduljunk, amikor idegesen mondunk valamit. Hogy hogyan aggódunk valakiért, aki eltűnt…

Felnőtt emberek létrehoznak egy mesét, egy játékot, rengeteget gondolkodva, vesződve, szenvedve, veszekedve – egyszóval olyan érzelmeket mozgatnak meg magukban, amilyennel egy átlagember (én nem vagyok átlagember?) nagyon ritkán vagy talán soha nem találkozik. És remélik, hogy ezen az egészen a nézők nevetni fognak. Furcsa szakma. Például Planteloup nyomozónak, azaz Mertz Tibinek vagy tízszer kellett bejönnie az ajtón és bemutatkoznia, mire sikerült Balogh Janinak, és nekem megfelelő ritmusban mondani, hogy:

Sziszi:- Ki más, mint Planteloup nyomozó?
Jani: - Madame, Planteloup nyomozó!
Tibi: - Jó napot, Planteloup nyomozó.


Lili: -Apa, mi az a nyomozó?
Apa: - Te ezt elolvastad, Lili? Nagyon ügyes vagy!
Nimród: - Én tudom! Vadász!
Lili: - Ja, nem, vadászkutya!
Viktor: - Én is szoktam nyomozni a nyomokat!
Lili: - Igen, mert aki mondjuk gonosz, és belelép a tócsába, és akkor ott megmarad a lábnyoma, és akkor megy, megy, megy, egy darabig megmarad, akkor utána elhalványul, megint belelép egy tócsába, megint megy, megy, és azt követi a nyomozó. És akkor megtalálják és megbüntetik a rendőrök.
Apa: - Miért?
Lili: - Mert valami rosszat csinált.
Viktor: - Azt a rosszat, hogy valamiért beledobják egy okos embert a vízbe.
Lili: - És akkor megfullad.
Nimród: - És megtalálják a búvárok és megmentik, ugye, Apa, és akkor kihozzák, ugye,Apa?
Apa: - Igen.
Lili: - Vagy a mentőkutya! De hogyha mondjuk van mentőöv, akkor azzal is kiszedhetik a vízből. De a kutyák az orrukkal keresik a nyomot. Szagolnak.
Nimród: - Így! (Mutatja.)
Lili: - Hogy megérzik az ember szagát. Hogy merre ment. És amerre megy a kutya, arra megy a gazdija is, a nyomozó.

 

 

 

Előző bejegyzés:

Vass Szilárd-2012.11.27.