Volpone

premier: 2017. május 12.
A Shakespeare-kortárs Ben Jonson színműve, a Volpone vagy a pénz komédiája az angol irodalom egyik legtöbbet játszott, legjelentősebb komédiája. Az előadást Alföldi Róbert rendezi.

Írta: Ben Jonson

Fordította: Spiró György

VOLPONE

komédia

Egy felvonásban - 130 perc


A Shakespeare-kortárs Ben Jonson színműve, a Volpone vagy a pénz komédiája (1606), az angol irodalom egyik legtöbbet játszott, legjelentősebb komédiája.

Volpone, a velencei nemes ember haldoklást színlel, hogy rászedje "barátait", akik a vagyonára pályáznak. Egymás után látogatják meg az ágyában fekvő Volponét, gazdag ajándékokkal halmozva el, remélve, hogy kizárólagos örökösévé teszi meg őket. Volpone szolgája, Mosca, mindenben segíti-szolgálja szélhámos gazdáját: a féltékeny férjet rászedi, hogy saját maga tessékelje féltve őrzött feleségét a haldokló ágyába, meggyőzi az apát, hogy az örökségét ne édesfiára, hanem Volponéra ruházza át. A mohóság, a pénzéhség e kíméletlenül mulatságos, kegyetlen szatírájában a beszélő nevű szereplők: Volpone - a nagy róka, Moska - a légy, Corbaccio - a varjú, Corvino - a holló elnyerik méltó jutalmukat, azaz a büntetésüket, de nem úgy, ahogy reméljük és várjuk, mert az élet más eszközökkel dolgozik...

A cím és főszerepben Jordán Tamást láthatja a színház közönsége.

Az előadást Alföldi Róbert rendezi, aki a Makrancos hölgy fájdalmasan szép, merész humorú előadása után egy újabb reneszánsz komédiát állít a szombathelyi Weöres Sándor Színház színpadára.


Szereplők:

Volpone Jordán Tamás

Mosca Bányai Kelemen Barna

Voltore Szabó Tibor

Corvino Csankó Zoltán

Colombina Hartai Petra

Canina Bánfalvi Eszter

Corbaccio Szerémi Zoltán

Leone Balogh János

Bíró Kálmánchelyi ZoltánAlkotók:

Dramaturg Alföldi Róbert

Díszlet- és jelmeztervező Kálmán Eszter

Kellékes Kecsa Móri Csaba, Varga Máté

Súgó Jenei Ági

Ügyelő Győrváry Eszter

Rendezőasszisztens Balogh Lívia


RENDEZŐ Alföldi Róbert

Bemutató: 2017. május 12. 19 óra, Nagyszínpad

Az előadás megtekintése 16 éves kortól ajánlott!

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.