ugrás a tartalomra

A tavaszi bérlet előadásai

2016. november 18.
Vineta Köztársaság, Ivanov, Tartuffe, Volpone - színmű, dráma, vígjáték, komédia látható a tavaszi bérletben Réthly Attila, Lukáts Andor, Béres Attila, Alföldi Róbert rendezésében.

BÉRLETÁRAK

HÉTKÖZNAPI bérlet: 9.500 Ft

(kedd, szerda, csütörtök, szombat délután)

HÉTVÉGI bérlet: 10.500 Ft

(péntek, szombat)

Szent Márton kártyával rendelkezők részére 10 százalék kedvezmény jár a bérlet árából.

A Szent Márton kártya nem átruházható, az általa nyújtott kedvezmény csak tulajdonosát illeti meg, azaz a Szent Márton kártya tulajdonosa nem vásárolhat kártyájával kedvezményesen annak bérletet, aki efféle kártyával nem rendelkezik! Egy kártyával egy bérlet vásárolható!

 

Weöres Sándor Színház Jegyiroda

Szombathely, Király u. 11.

Tel: 94/318-738

www.wssz.hu

 

Visszajelzés: telefonon, e-mail-ben vagy személyesen. Személyes foglalásnál kérjük, hozza magával jelenlegi bérletét!

E-mailben történő foglalását minden esetben - e-mailben - visszaigazoljuk. Amennyiben visszaigazolásunk nem érkezik meg Önhöz, feltétlenül jelezze! (Előfordult, hogy nem kaptuk meg az elektronikus úton küldött foglalást, ez utólag okozott kellemetlenséget.)

 

TAVASZI BÉRLET

Moritz Rinke: Vineta Köztársaság

- színmű -

Vezető beosztású szakemberek elit csoportja költözik egy elhagyatott villába. A szupergrupp tagjai: építész, építőmérnök, tengerészkapitány, politikus, projektmenedzser; titkos küldetésük, hogy egy ötven négyzetkilométeres területre megtervezzenek és felépítsenek egy új világot, a tökéletes világot: Vineta Köztársaságot. A projekt leggrandiózusabb terve az Elveszett álmok élményparkja. A Vineta-érzés egyre fokozódik, ám a lázas munka során elszabadul a pokol.

Moritz Rinke hihetetlen nyelvi eleganciájú darabja egyszerre költői és profán. Rinke humorral és szeretettel ír a versenyszféra áldozatairól. Szereplői egytől egyig félresiklott életű emberek, akik egyre kétségbeesettebben, egyre görcsösebben kapaszkodnak szertefoszló álmaikba és a Vineta Köztársaságba.

Szereplők: Orosz Róbert, Mertz Tibor, Bajomi Nagy György, Horváth Ákos, Szabó Tibor, Balogh János, Alberti Zsófi, Vlahovics Edit, Kiss Mari, Bálint Éva, Trokán Péter

Rendező: Réthly Attila

Bemutató: 2017. február 24. 19 óra, Márkus Emília terem


 

Anton Csehov: Ivanov

- dráma –

Csehov Ivanovja, néhány éve teljes hittel, fáradhatatlanul tekintett a jövőbe, aztán egyik napról a másikra – harmincöt évesen - elhatalmasodik rajta a rosszkedv, az undor önmagától és környezetétől. Bűntudat gyötri. Képtelen megfejteni ennek a változásnak az okát. Részlet, melyben feleségével – Anna Petrovnával – beszél:

" Galambocskám, kedveském, te kis boldogtalan, könyörgök, ne marasztalj itthon esténként.

Tudom, kegyetlen, igazságtalan dolog tőlem, hogy elmegyek, de engedd meg nekem ezt az igazságtalanságot.

Kínszenvedés nekem itthon ülnöm! Mihelyt lemegy a nap, rám telepszik a rosszkedv. És micsoda rosszkedv! Ne kérdezd, hogy mitől. Magam sem tudom. Esküszöm, hogy nem tudom."

Szereplők: Bányai Kelemen Barna, Bánfalvi Eszter, Szerémi Zoltán, Hartai Petra, Nagy Cili, Kenderes Csaba, Kálmánchelyi Zoltán, Endrődy Krisztián, Kelemen Zoltán, Fekete Linda, Jámbor Nándor, Avass Attila, Vass Szilárd, Szabó Róbert Endre

Rendező: Lukáts Andor

Bemutató: 2017. március 3. 19 óra, Nagyszínpad

 

 

Molière: Tartuffe

- vígjáték -

A jómódú, családos Orgon egy szép napon befogad házába egy idegent, akivel a templomban találkozik. Tartuffe erényes férfi, már-már szent, tanításait Orgon elbűvölten követi, és erre kényszeríti feleségét és gyermekeit is. Annyira a befolyása alá kerül, hogy egész vagyonát neki adja. Megbolondult – mondják rá elképedt szerettei, akik sikertelenül próbálják kimozdítani vakhitéből. Mert hiába a jó szó, észérv, hitvesi szeretet, Orgon nem hallgat másra, csak Tartuffe-re, és húzza maga után a családját is a szakadék széléig, sőt még azon is túl.

Molière darabját megírása után azonnal betiltották, főként bizonyos egyházi körök támadták, mivel az álszent Tartuffe figurájában magát az egyházat látták megcsúfolva. Pedig Molière céltáblája nem a vallás vagy a papság volt, hanem azok, akik az emberi gyengeséget, kiszolgáltatottságot vagy butaságot kihasználva, a hit álarcában egyéni érdekeiket érvényesítik. Többéves küzdelem után a Tartuffe győzött ellenzőin, azóta is folytatja diadalútját a világ színpadain. Szombathelyi bemutatóján Parti Nagy Lajos bravúros átiratában kerül színre.

„Ha a komédiának az a hivatása, hogy az emberek hibáit megjavítsa, nem látom be, miért volnának kiváltságos hibák. Ez itt – (az álszenteskedés) – minden egyébnél veszélyesebb következményekkel jár az államban; és láttuk, hogy a színház igen hathatós eszköze a javításnak. Nagy csapás a bűnökre, ha nevetségessé tesszük őket a világ szemében. A szemrehányásokat könnyen vesszük, azt azonban, ha kigúnyolnak, nem bírjuk elviselni; eltűrjük, hogy rossz hírünk legyen, de azt nem, hogy nevetségesek legyünk...”

Molière: Előszó a Tartuffe-höz. 1669.

Szereplők: Mertz Tibor, Nagy Cili, Bajomi Nagy György, Csonka Szilvia, Edvi Henrietta, Németh Judit, Kenderes Csaba, Orosz Róbert, Kelemen Zoltán, Jámbor Nándor, Matusek Attila

Rendező: Béres Attila

Bemutató: 2017. április 28. 19 óra, Márkus Emília terem

 

Ben Jonson: Volpone

- komédia -

A Shakespeare-kortárs Ben Jonson színműve, a Volpone vagy a pénz komédiája (1606), az angol irodalom egyik legtöbbet játszott, legjelentősebb komédiája.

Volpone, a velencei nemes ember haldoklást színlel, hogy rászedje "barátait", akik a vagyonára pályáznak. Egymás után látogatják meg az ágyában fekvő Volponét, gazdag ajándékokkal halmozva el, remélve, hogy kizárólagos örökösévé teszi meg őket. Volpone szolgája, Mosca, mindenben segíti-szolgálja szélhámos gazdáját: a féltékeny férjet rászedi, hogy saját maga tessékelje féltve őrzött feleségét a haldokló ágyába, meggyőzi az apát, hogy az örökségét ne édesfiára, hanem Volponéra ruházza át. A mohóság, a pénzéhség e kíméletlenül mulatságos, kegyetlen szatírájában a beszélő nevű szereplők: Volpone - a nagy róka, Moska - a légy, Corbaccio - a varjú, Corvino - a holló elnyerik méltó jutalmukat, azaz a büntetésüket, de nem úgy, ahogy reméljük és várjuk, mert az élet más eszközökkel dolgozik...

A cím és főszerepben Jordán Tamást láthatja a színház közönsége.

Az előadást Alföldi Róbert rendezi, aki a Makrancos hölgy fájdalmasan szép, merész humorú előadása után egy újabb reneszánsz komédiát állít a szombathelyi Weöres Sándor Színház színpadára.

Szereplők: Jordán Tamás, Bányai Kelemen Barna, Bánfalvi Eszter, Szabó Tibor, Szerémi Zoltán, Csankó Zoltán, Endrődy Krisztián, Hartai Petra, Vlahovics Edit, Balogh János, Kálmánchelyi Zoltán, Avass Attila

Rendező: Alföldi Róbert

Bemutató: 2017. május 12. 19 óra, Nagyszínpad