ugrás a tartalomra

Kőszívű ember és az improvizáló belső ellenőr

2013. szeptember 26.
Szeptember 25-én délután kötetlen beszélgetéssel indította az évadot Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója Kálmánchelyi Zoltán és Vass Szilárd színművészekkel a Cafe Frei pódiumán.

Bemutatkozott a „Kőszívű ember fiai” projekt és a Szombathelyi aktuális - a' la carte Zoli & Sziszi show.

Itt az új évad, ami azt jelenti, ismét megújult a Színházszerda. A beszélgetősorozat keretében idén kétféle program váltja egymást a Cafe Frei miniszínpadán. Minden hónap első szerdáján a Weöres Sándor Színház aktuális bemutatója kapcsán lesz beszélgetés a szereplőkkel, a hónapok harmadik szerdáján pedig Kálmánchelyi Zoltán és Vass Szilárd lesznek a délután házigazdái, és ígérnek felhőtlen szórakozást Szombathelyi aktuális - a' la carte Zoli&Sziszi című, mindig megújuló műsorukkal.

Jordán Tamást több irodalomtanárból álló különítmény kereste meg, hogy a „Kőszívű ember fiai" című kötelező olvasmányt csak kevés tanuló olvassa el. Segítségét kérték, hogy színházi eszköztárral népszerűsítsék a híres Jókai regényt. Pályázati források segítségével fog színpadra kerülni egy Kőszívű ember fiai keresztmetszet, a gyermekek aktív részvételével fog megszületni az előadás. Nem a teljes, több száz oldalas regény kerül színpadra, hanem jelenetek, érzelmek ábrázolására kerül a hangsúly.

A színigazgató jól bánik a gyerkőcökkel, nagy tapasztalata van a rosszcsontok kezelésében. Elmesélte, hogy egy alkalommal Sinkovits Imrét csúzlival, U-szöggel meglőtték előadás közben... Ekkor leállt, és kilépett a szerepéből pár keresetlen szót szólt az elkövetőnek. Kálmánchelyi Zoltán és Vass Szilárd délutánjai szombathelyi aktuális témákat fognak feldolgozni, sok humorral. A helyi sajtó szalagcímeiről szól majd előadásuk. Ebből ízelítőt is adtak, amit nevetés nélkül nem lehetett bírni. Például egy idézett cikk címe: „Szigorítani kell a belső ellenőrzést". Ebből aztán adaptációjukban belső testüregvizsgálat kerekedett, kapszula lenyelésével, ami végig benn maradt. Sziszi és Zoli egymásra tromfoltak, annyira elvetették a sulykot, hogy az szavakkal le nem írható. Aki vidámságra vágyik, az minden hónap harmadik szerdájára foglaljon asztalt a Cafe Frei-ben.

 

 

 

 

Vonatkozó cikk:

Színházszerda

 

szerző: Vaskarika (Szerző: Dart)