ugrás a tartalomra

Mágnás Miska Czukor Balázs olvasatában

2013. december 5.
A Színházszerda - Aktuális sorozat első decemberi programján szerdán Jordán Tamás Czukor Balázzsal beszélgetett a Cafe Frei pódiumán.

Ha minden a korábbi tervek szerint alakul, akkor Jordán Tamás Jeles Andrással beszélgetett volna az „Egy résnyi ragyogás..." című darab rendezéséről. Azonban az élet közbeszólt, nem jött létre a megállapodás a színház és Jeles között, így Czukor Balázs - aki nemrégiben Roland Schimmelpfennig: Az arab éjszaka című egyfelvonásosát vitte színre - lett a beugró; a népszerű Mágnás Miskát fogja rendezni.

Balázs elárulta a színházbarátoknak, hogy nagyon zavarja a környezetünkben eluralkodó pesszimista hangulat, és ezt valamiképpen meg szeretné jeleníteni az előadásban. Megmarad az eredeti grófi világ háttérként, az ötvenes években készült filmváltozatban szereplő alapkonfliktus is természetesen marad, de lesznek változások az alapműhöz képest.

Czukor Balázs 2002-ben végzett a Színház és Filmművészeti Egyetemen Máté Gábor osztályában. Jordán Tamás lánya, Adél is ebbe az osztályba járt. Máté Gábornak az volt a koncepciója, hogy nem hívott rendezőket tanítványaihoz, hanem egymást rendezték a diákok, így korán kialakult rendezői egyéniségük. Annyira összetartóak lettek a hallgatók, hogy nyaranta tíznapos próbafolyamat után összehoznak egy-egy előadást Zsámbékon.

Balázs első társulata a Bárka Színház volt 2003-ban, 2004-től 2007-ig az Örkény Színházban, majd 2008-2010-ig a szombathelyi Weöres Sándor Színházban játszott. Két évet a Szputnyik Hajózási Társaság zászlaja alatt játszott, majd visszatért Szombathelyre.

Jordán Tamás elmondta, hogy nem lehet olyan műsortervet készíteni, hogy mindenkinek tetsszen. Nehéz a szombathelyi közönséget kiszolgálni a következő okok miatt: a Megyei Művelődési Központ színházértő bérletesei felveszik a versenyt a Katona, az Örkény vagy bármely neves színház törzsközönségével. Mintegy ezer fő járt a sportház bérletes előadásaira, és néhány tíz fő járt Zalaegerszegre és Sopronba előadásokra. Olyan előadás-választékot kell kínálni, ahol mindenki megtalálja a saját igényének megfelelő darabot, a könnyed vígjátékot, és a magvas, elgondolkodtató, jellemformáló művet.

A színigazgató beavatta a közönséget a színház legújabb bérletkampányának titkaiba is, amit nem árulhatunk el, néhány napon belül egyébként is kiderül.

 

 

 

Vonatkozó cikk:

A WC világnapja Sziszi és Zoli módra

„Nem látott még radiátort?”

Rúdtáncos hastáncosok repedő fürdőruhában

Egy rendező Svejk városából

Kőszívű ember és az improvizáló belső ellenőr

 

 

 

 

 

szerző: Vaskarika (Szerző: Dart)